Hirdetés

Kiértékelték az önkormányzat lelkiegészség-védő programjának féléves tevékenységét

Száznégy pedagógus és nevelő vesz részt a csíkszeredai önkormányzat októberben elindított lelkiegészség-védő programjában. A programot először 2022-ben tartották meg, idén újdonságnak számít, hogy gyermekpszichodráma-foglalkozásokat tartottak, így a diákokat is bevonták a program tevékenységeibe – közölte hétfőn a csíkszeredai önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kiértékelték az önkormányzat lelkiegészség-védő programjának féléves tevékenységét
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

A program féléves tevékenységét kiértékelő közleményben úttörőnek nevezték a lelkiegészség-védő programot, majd idézték Sógor Enikőt, a megyeszékhely alpolgármesterét.
„Egészséges, lelkileg kiegyensúlyozott, boldog gyermekeket csak egészséges és lelkileg kiegyensúlyozott, boldog pedagógusok nevelhetnek. Ahhoz, hogy akár fiatalként az oktatás területén, akár felnőttként a munka területén jól teljesítsünk, a mentális egészség, a lelki harmónia alapfeltétel. Ez az origója a programunknak, amely már második éve zajlik. Folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések, amelyek egyértelműen megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton indultunk el, és folytatni kell az elkezdett munkát” – fogalmazott az elöljáró.


Hirdetés


Mint írták: Bartha Dalma iskolai tanácsadó, mentálhigiénés szakember, a program szakmai vezetője elmondta: jelenleg tizenegy csoportban zajlik a mentálhigiénés munka, azaz az esetfeldolgozás és a konfliktusmegoldó készségek fejlesztése, kísért beszélgetések keretében. Kilencvenkilenc csíkszeredai pedagógus és a gyermekjogvédelmi rendszerben tevékenykedő öt nevelő különböző technikákat alkalmazó foglalkozásokon vesznek részt a választott módszernek megfelelő gyakorisággal (2–6 hetente). A foglalkozásokat mind helyi szakemberek vezetik: hat iskolai tanácsadó, öt más tanügyi dolgozó, három személy pedig más területen dolgozó szakember.

A program idei újdonsága, hogy a diákok is bekapcsolódtak a lelki egészség megőrzését célzó folyamatba.

Két gyermekpszichodráma-csoport működik, egyik második osztályosoknak, a másik pedig ötödikeseknek. A tanulók lehetőséget, ugyanakkor eszközöket kapnak élmények, tapasztalatok, esetenként életterhek feldolgozására – írták.
A közlemény szerint a tevékenységeket vezető óvodapedagógus, pszichológusok azt tapasztalták, hogy „a gyerekek a különböző meseszerepek kipróbálása, megformálása által egyre magabiztosabbakká, bátrabbakká válnak, hétről hétre ügyesebbnek, hatékonyabbnak érzik magukat”, és „az első alkalmakhoz képest jobban figyeltek egymásra, nem vágtak egymás szavába, (…), a jót nézték és erősítették meg egymásban”. Egy ötödik osztályos résztvevő úgy értékelte, hogy „jó volt, érdekesek voltak a játékok! A megoldásokat együtt kellett kitalálni. Fegyelmezettebbek, csendesebbek lettünk. Újból jelentkeznék, mert jó móka”.
Beszámolójuk szerint a program első évében százhuszonhat pedagógus vett részt a programban, az idén részt vevő kilencvenkilenc pedagógus közül harmincegy második alkalommal vesz részt a mentálhigiénés foglalkozásokon. A városban dolgozó 972 pedagógus közül minden tizedik jelentkezett idén a lelki egészségmegőrző programba.
„Van még ez ügyben is tennivalónk, hiszen

egyértelmű célunk, hogy kultúránk részévé tegyük az önreflexió, az önmagunk egészségére figyelés szükségletét.

A folyamatosan érkező pozitív visszacsatolások azonban a kezdeményezés állandó megerősítését biztosítják” – idézték Sógor Enikőt.

Az elöljáró még elmondta: együttműködve az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával, ebben a tanévben is tanúsítvány kiállításával ismerik el a pedagógusok nyitottságát, a városháza mindenik csoportból egy-egy személyt színház- vagy mozijeggyel ajándékoz meg. „Mentálhigiéné alatt lelki egészséget értünk, az érzelmi intelligencia és megküzdőképesség javítását, annak építését és védelmét magunkban, munkánk által a környezetünkben, a kapcsolatainkban” – emlékeztettek a fogalom jelentésére a közleményben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!