Hirdetés

Kiállítás gyermekszemmel

A karácsony közeledtével különleges ünnepi kínálattal készül a Csíki Székely Múzeum. Új programjai célja az, hogy a közönség érdekes, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó információkkal is gazdagodjon.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kiállítás gyermekszemmel
Foglalkozás a kiállítótérben. Pásztorok és történelmük Fotó: Gegő Imre

Decembertől új szolgáltatásokat kínál az érdeklődőknek a Csíki Székely Múzeum: múzeumpedagógiai tevékenységet és meghirdetett tárlatvezetést az állandó kiállításokon. A múzeum tematikus karácsonyi programjairól Szabó Rita múzeumpedagógussal beszélgettünk.

Hirdetés


Mint elmondta, a múzeumpedagógia célja az, hogy közelebb hozza a múzeum kiállításaihoz a gyermekeket is. A múzeumpedagógus segít befogadhatóbbá tenni a kiállítást, árnyalja az információkat és leegyszerűsíti a tárlatok mondanivalóját. Gyermekek számára játékosan, átláthatóan igyekeznek átadni a kiállítások lényegét. A múzeumpedagógiai foglalkozás történhet a kiállítás terén belül, amikor közvetlenül kapcsolódik a kiállításhoz, de különálló, foglalkozótérben is megvalósulhat.

A Csíki Székely Múzeum munkatársa kisebb gyermekeknek úgy igyekszik összeállítani ezeket a foglalkozásokat, hogy egy kiállítás részletének közös megtekintése és megbeszélése után kiegészítse előzetes tudásukat egyfajta játékos témafeldolgozással. Célja az, hogy élményt nyújtson.

Gegő Imre

– Leginkább azt a módszert szeretem és részesítem előnyben, hogy együtt építsük fel a foglalkozást. Abból indulok ki, hogy a gyermekek mit látnak bele a kiállításba, mit értenek belőle, és segítek, hogy az a kép a helyére kerüljön. A múzeumpedagógia annyiban különbözik a tárlatvezetéstől, hogy inkább segítek rájönni, mit látunk, így az információátadás nem direkt – meséli Szabó Rita.


Mint elmondta, igyekeznek iskolákat, osztályokat, oktatókat megszólítani, hogy újra bekerüljön a köztudatba, hogy lehet és érdemes múzeumpedagógiai foglalkozásra jelentkezni. A múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor megrendelhető a foglalkozás, csupán előzetes jelentkezés szükséges.

A karácsony közeledtével különleges ünnepi kínálattal is készültek, melynek célja az, hogy mindenki gazdagodjon néhány érdekes, kedves, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó információval. Jelenleg háromféle múzeumpedagógiai program van a kínálatukban: 1–4. osztályos gyermekeknek Mit vittek a pásztorok a kis Jézusnak? címmel, a múzeum néprajzi kiállításán belül, ahhoz kapcsolódóan, 5–8. és 9–12. osztályoknak Az eltűnt bonbonok nyomában, a várostörténeti kiállítást érintve, illetve felnőttek számára a Szaloncukor-vadászat, amely egy felfedező játék, szintén a várostörténeti kiállítás keretei között. Mindegyiknek van kapcsolódása a karácsonyhoz, ugyanis a legkisebbek meglátják, hogy a karácsonyi betlehemi történetben hogyan jelennek meg a pásztorok, és a néprajzi kiállítás pásztorkodásról szóló termében egyéb új információval is gyarapodnak, majd ezt egy kézműves-foglalkozás követi, mely során gyapjúból készítenek különböző figurákat. Az 5–8. és 9–12. osztályok a szaloncukor eredettörténete alapján íródott játék kapcsán nyomozhatnak, történetfoszlányokat és egyéb segítségeket felhasználva. A felnőtteket pedig várja a szaloncukor-vadászat, QR-kódos, kiállításfelfedező játék, mely azok számára is izgalmas lehet, akik már látták a kiállítást.

– Szeretnénk kialakítani egy rendelhető, állandó múzeumpedagógiai kínálatot, viszont törekszünk a megújulásra is, hogy mindig legyen szezonális. Mindig legyen, amiért eljönni a múzeumba, térjenek vissza a látogatók, csoportok, osztályok – összegezte a múzeumpedagógus.


A Csíki Székely Múzeum a tárlatvezetés kapcsán is szolgál újdonságokkal, melyeket Hompoth Hanna-Erika tárlatvezető muzeológus osztott meg velünk.

 
– Azt tapasztalom, hogy miközben máshonnan nagyon sokan jönnek, a turisták mindig meglátogatják a múzeumot, addig a városlakók, a környékbeliek sokszor nem is tudnak arról, hogy van lehetőség tárlatvezetéssel megtekinteni a kiállításokat. Ezért vezettünk be egy rendszeres, havi programot, így szerdán, pénteken és minden második hétvégén meghirdetett tárlatvezetésekre lehet jönni – jegyezte meg a muzeológus.


Ez olyan érdeklődők számára is sok újdonsággal szolgálhat, akik már látták a kiállításokat, ugyanis ilyen esetben tömörebb információkat kaphatnak, más szemszögből is átélhetik.

Igyekeznek a román ajkú közösséget is kiszolgálni, ezért szombaton és vasárnap 11 órától román nyelven is igénybe vehető a szolgáltatás.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!