Hirdetés

Kézműves ajándékoktól a csomagolásig

December az év egyik legszebb hónapja, mi más juthatna eszünkbe róla, mint a kis Jézus születése, egymás megajándékozása? A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának tanszékein egy-egy személyt kérdeztünk ajándékozási szokásai­ról, illetve arról, hogy mit javasol a hallgatóknak, mivel lepjék meg egymást és szeretteiket.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 7 perc
Kézműves ajándékoktól a csomagolásig
Személyre szabott, saját készítésű dekoráció Fotó: Demény Barbara

Az ajándékozás örömét igazán szeretteink körében élhetjük át, ám az egyetemen kapott ajándékoknak is jelentős szerepük van. Gondoljunk csak bele, egy-egy apróság milyen fontos sokak számára, szebbé tehetjük ezzel a karácsonyát. A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának oktatóit kérdeztem ajándékozási szokásaikról és ajándékötleteikről.
A Gazdaságtudományi Tan­széken jó néhány ötletet javasoltak, kezdve a személyes ajándékoktól a csomagolásig. Csata Andrea egyetemi oktató szerint a meglepetés legyen fejlődéshez kötődő, élményt nyújtó, érződjön benne az odafigyelés.
– Igyekezzünk úgy csomagolni, hogy az továbbra is használható legyen, például kis zsákocskába – ajánlotta a tanárnő, aki számára a karácsony már az előző év végén elkezdődik. – Már év közben vásárolok, figyelek a kívánságokra. Hasznos, mivel jobban be tudom osztani a pénzt és figyelek az akciókra. Így az ünnepek előtt nem stresszelek az ajándékok beszerzésén. Amennyiben tudom, igyekszem saját magam elkészíteni a személyes ajándékokat. Minden évben készítek pluszcsomagot a rászorulóknak, illetve jolly joker csomagot is, hogy senki se maradjon ajándék nélkül. Szerintem a legfontosabb, hogy az ajándékot pozitív érzéssel adjuk át szeretteinknek – ecsetelte lelkesen ajándékozási szokásait Csata Andrea.
A Biomérnöki Tanszéken érdekes ötletet hallottunk, ami nemcsak karácsonykor ajándékozható. A MyHeritage applikáció segítségével DNS-ünk alapján megtudhatjuk, kik a felmenőink, közölte dr. Miklóssy Ildikó egyetemi docens, tanszékvezető a tanszék szakterületéhez is kötődő ajándéklehetőségbe. 
– További jó ajándék a kézi készítésű szappan, vagy valamely élményprogramhoz kapcsolódó utalvány. Ajándékozhatunk esetleg kupont karácsonyi fotózáshoz, vagy szánozást a Szent Anna-tónál is – tette hozzá a tanszékvezető. 
Az Élelmiszertudományi Tanszéken több ajándékötlet is elhangzott, többek között olyan is, ami a tanszék szakterületéhez kapcsolódik. Ilyen például a házi, saját magunk által előállított csokoládé. Lehet mézeskalácsot, házi trüffelgolyót ajándékozni, helyezzük saját készítésű dobozban, ajánlotta dr. György Éva egyetemi professzor, tanszékvezető.
– A karácsonyi ajándék lényege, hogy meglepetést szerezzünk, kifejezzük az ajándékozott iránti szeretetünket és figyelmességünket. Az ajándék lehet akár apróság is, vagy egyedi, amelyről az ajándékozott érzi, hogy ez tényleg neki szól. A sok ajándékötlet közül kiemelném a könyvajándékot, melynek tematikája lehet a karácsony üzenetének közvetítője is. Kreatívan, igényesen elkészített fotóalbum vagy kézműves tárgy is igazi meglepetés családtagjaink számára – sorolta ötleteit a professzor.
A Humántudományok Tanszéken a kézműves ajándékokat részesítették előnyben. Egyéb ajándékozási ötletet is javasolt a tanszék vezetője, ilyen például a határidőnapló. 
– Első gondolatra talán színházbérletet mondanék, esetleg színházi jegyet, amelyet a téli hónapokban válthatnak be a megajándékozott személyek. Másrészt díszes, saját készítésű süteményeket, amelyeket újrahasznosítható csomagolásba adjanak át a számukra legfontosabb személynek. Egy szakácskönyv is megfelelő ajándék lehet, mint például Dragomán György: Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről, amit idén adtak ki – fejtette ki dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó egyetemi docens, tanszékvezető. 
Az Üzleti Tudományok Tan­szé­ken többnyire könyveket neveztek meg. Színes a választék a könyvpiacon, a szépirodalomtól az ismeretterjesztő könyvekig, de akár ajándékutalvány is szóba jöhet, mondta a tanszékvezető, dr. Nagy Benedek egyetemi adjunktus.
– Ajánlom Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek könyvet, amely 2022-es kiadvány, vagy Guzel Jahinatól a Zulejka kinyitja a szemét, ez román nyelven is megtalálható. Érdekes George Friedman 2021-ben megjelent Vihar a csönd előtt – Amerika viszontagságai is, mely a 2020-as évek válságait és a győzedelmes jövőt írja le. Helyi vonatkozásban ott az idén kiadott Siculia Sancta: A Csíki-medence középkori falképes templomai, vagy Botár Istvántól a 2020-as Havasok keblében rejtező szép Csík. A Csíki Székely Múzeumba szóló jegyet is lehet ajándékba adni – sorolta Nagy Benedek további ötleteit.
A Társadalomtudományok Tanszéken az elmondottak alapján ajándékozni nem könnyű, de az ajándékok kiválasztása, azok elkészítése, becsomagolása külön élvezetet jelenthet.
– „Fogalmam sincs, mit vehetnék neki, hiszen mindene megvan” – halljuk sokszor innen-onnan. Hát ez nem igaz. Olyan ember nincs, hogy mindene meglegyen. Rengeteg mindenünk hiányozhat, ami eszünkbe sem jutna – kezdte a beszélgetést dr. Bakó Rozália-Klára egyetemi docens, tanszékvezető.
Hozzátette: bármit adhatunk, de legyen benne valami, ami a megajándékozottról szól.
– Valami ahhoz kapcsolódót adjunk, amit ő szeret. Adhatunk ajándékba hozzáférést: közös bérletet zenei, film-, játékplatformra, koncertjegyet, vacsorameghívást. Az általunk készített ajándék lehet rajzolt/feliratozott/festett póló, kő, bögre, kinyomtatott digitális fotóösszeállítás kettőnkről, amit még nem is látott, mert most találjuk ki – fejtette ki a tanszékvezető.
Azt is elmondta, mit ne adjunk ajándékba.
– Ne vegyünk benzinkút boltjából összekapkodott plüssállatot, találomra csokit, parfümöt, italt. Túl intim ajándékot se, például fehérneműt, pizsamát – hangsúlyozta.
Tehát kézzel készített meglepetéssel nem foghatunk mellé, az a legszemélyesebb. Emellett az elkészítése és az átadása is örömöt szerezhet, főként, ha szívvel-lélekkel teszi azt az ember.

Demény Barbara
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!