Hirdetés

Készül a sportstratégia (13.)

Hargita megye sportstratégiája úgy készül, hogy mindenki számára érthető és megvalósítható legyen. Ennek érdekében szeretnénk, ha mindenki sorozatunkon keresztül betekintést kapna a stratégia miértjéről.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc

Hogy mi a harcművészet? Milyen hasonlóságok vannak a harcművészetek és a küzdősportok között? Leginkább azok értik a választ, akik benne vannak. Ami közös bennük, hogy mindkettő megtanít küzdeni, harcolni. De a különbséget a küzdés „miértje” adja meg. A küzdősportokban azért edzel, hogy minél rangosabb eseményeket nyerjél meg az adott szabályrendszer betartásával. Ezek a szabályrendszerek folyamatosan változnak, mindig kell alkalmazkodni hozzájuk.
A harcművészetben azért edzel, hogy nap mint nap jobb legyél. Azért, hogy meg tudd megvédeni önmagad és azokat, akik fontosak neked, abban a környezetben, ahol élsz. Ez egy hagyományokra épített életforma.


Hirdetés

A harcművészetek a nevelésről szólnak, a küzdősportok a versenyekről. Ezeket azért volt fontos tisztázni, mert ha csupán a versenyeredmények alapján következtetünk a gyermekünk fejlődésére, sok esetben téves következtetéseket vonunk le. Minden esetben az edző a kulcsszereplő abban, hogy melyik értékrendszerre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ezért fontos szülőként megérteni a különbségeket és annak tudatában választani küzdősportot, de legfőképpen edzőt. Az alábbiakban 5-5 pontban bemutatjuk mindkettő jellegzetességeit:

Küzdősport

1. Versenyszellem. A küzdősportokban hangsúly a versenyzésen és az ellenfél legyőzésén van, ahol a versenyzőknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük.
2. Sport és testmozgás. A küzdősportok szorosan kapcsolódnak a sporteseményekhez, fókuszban a fizikai állóképesség és az erő fejlesztése.
3. Szabályozott küzdelmek. A küzdősportokban precízen szabályozott környezetben zajlanak a küzdelmek, ahol tiltott technikák és sportszerűtlenség nélkül kell megmérkőzni.
4. Súlycsoportok és kategóriák. A küzdősportokban gyakran súlycsoportokra és különböző kategóriákra osztják a versenyzőket az egyen­lőbb esélyek érdekében.
5. Edzésmódszerek és taktikák. A küzdősportoknál hangsúlyt kap a specifikus edzés és taktikai felkészülés a versenyzők számára, hogy hatékonyan alkalmazhassák képességeiket a küzdelmek során.

Harcművészet

1. Filozófia és önfejlesztés. A harcművészetek nem csupán küzdelemre, hanem egyben filozófiai rendszerre is épülnek, melynek célja az önfejlesztés és az erkölcsi értékek fejlesztése.
2. Tradíció és kultúra. A harc­művészetek mélyen gyökereznek a különböző kultúrákban, és hagyományokkal, egyedi technikákkal, valamint szertartásokkal rendelkeznek.
3. Egyedi stílusok és iskolák. Különböző harcművészeti stílusok és iskolák léteznek, mint például a karate, tékvandó, judo, melyek sajátos technikákkal és módszerekkel rendelkeznek.
4. Belső harmónia és önvédelem. A harcművészetek tanítják a belső harmóniát és az önvédelmi készségeket a mindennapi életben való alkalmazás céljából.
5. Személyes fejlődés és erkölcs. A harcművészetek gyak­ran az egyéni fejlődésre és az erkölcsi alapokra összpontosítanak, segítve a tanulót az élet kihívásaival való megküzdésben.

Ábrahám Előd-Lajos
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!