Hirdetés

Karnyújtásnyira az Európa-bajnokság

A magyar labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re győzött Szerbia vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat rangadóján, így megerősítette vezető helyét a csoportban. Románia hazai pályán nem bírt Izraellel.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
Karnyújtásnyira az Európa-bajnokság
A szerbek otthon kaptak ki a magyaroktól. Elhasaltak Fotó: NSO

Bár egy rossz kirúgásból indulva a menteni igyekvő Szalai Attila öngóljával a szerbek szereztek vezetést tíz perc játék után, a magyarok a 34. és 36. perc között Varga Barnabás és Willi Orbán góljaival fordítottak. A magyaroknál Kata Mihály debütált a címeres mezben. A belgrádi sikerrel Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai három ponttal elhúztak a riválistól, a harmadik helyezett Montenegró előtt pedig már öt pont az előnyük féltávnál a tegnap esti ötödik forduló előtt, amikor a szabadnapos magyarok barátságos mérkőzésen fogadták a cseheket a Puskás Arénában. Az ötösből az első kettő jut ki a jövő évi, németországi kontinensviadalra. Marco Rossi csapata Eb-selejtezőn legközelebb október 14-én lép pályára, amikor a szerbeket fogadja Budapesten.

Mentális erő

Marco Rossi szövetségi kapitány elsősorban azt emelte ki a Szerbia vendégeként aratott 2-1-es Eb-selejtezős győzelmet követően, hogy a magyar labdarúgó-válogatott hatalmas fejlődésen ment keresztül mentális szempontból. „Az első félidőben kifejezetten jól futballoztunk, hátrányban is tartottuk magunkat a megbeszélt taktikához, sikerült is fordítani és megérdemelten vezettünk a szünetben. De Belgrádban meg kell szenvedni a sikerért, ami a szerb csapat erejéből következik. És bizony sokat szenvedtünk. A második félidőben szívvel játszottunk, és hálásak lehetünk Dibusznak a nagyszerű védéseiért” – értékelt az olasz szakember. Az 59. születésnapját szombaton ünneplő szakvezető külön kiemelte Nego Loicot és Nagy Ádámot, akik szerepeltetését márciusban és júniusban sok kritika érte, viszont most ismét bizonyították, hogy erősségei a válogatottnak, mert mindketten nagyszerű teljesítményt nyújtottak. „Hihetetlen, hogy milyen fejlődésen mentünk keresztül mentális szempontból. Öt éve, a kinevezésemkor magam sem gondoltam volna, hogy ilyen elképesztő önbizalom jellemzi majd a csapatot. Nem emlékszem egyetlen meccsre sem, még vereség esetén sem, amikor ne harcoltunk volna” – reagált arra Rossi, hogy hátrányból három perc alatt fordított a nemzeti együttes.
Rossi a hajrában becserélt újonc Kata Mihályt illetően arról beszélt, sose fél kockázatot vállalni. Úgy vélte, Katának megvan a tehetsége, ahogy a többi kerettagnak is, így nem félt bedobni a mélyvízbe Belgrádban sem ilyen kiélezett szituációban.

Seggen csúszva

„Jól kezdtünk, de a magyaroknak rövid idő alatt sikerült fordítaniuk. Összességében az első 45 perc a magyaroké volt, mert nem volt elég mozgékony a csapatunk. A másodikban viszont elég domináns játékot tudtunk felvonultatni, de nem sikerült gólt szerezni. Néha a szerencsén is múlik az eredmény, ma nem nekünk pattantak jól a labdák, ennek fényében nem tragédia, ami történt” – mondta a szerb szövetségi kapitány, Dragan Stojkovic, aki gratulált Marco Rossi együttesének, egyúttal maga is kiemelte Dibusz Dénes fantasztikus védéseit a második félidő elején. „Sok válogatott jön Szerbiába azzal a céllal, hogy hazaviszi a három pontot, de viszonylag kevesen távoznak innen annyival. Az öltözőben arról beszéltem a csapatnak, hogy mi akarjuk jobban ezt a meccset megnyerni, és ez a pályán is látszott. De nemcsak azért, mert én csapatkapitányként ezt mondtam, hanem mindenki fejében benne volt, hogy ez mekkora lépés lehet az Európa-bajnokság felé” – mondta arról Szoboszlai Dominik, hogy mi vezetett a magyar válogatott 2–1-es belgrádi győzelméhez a papíron erősebb szerbek ellen. 
Dibusz Dénes úgy fogalmazott, régen volt olyan meccs, amikor ennyire seggen csúszva kellett megküzdeni a győzelemért, mint a szerbek elleni Eb-selejtezőn Belgrádban. A második félidőben hősiesen küzdött az egész csapat, véli a kapus, aki nagy védésekkel vette ki a részét a sikerből.

G csoport, 4. forduló
Szerbia – Magyarország 1–2, Litvánia – Montenegró 2–2.

Magyarország

4

3

1

0

7–1

10

Szerbia

4

2

1

1

6–3

7

Montenegró

4

1

2

1

3–4

5

Litvánia

4

0

2

2

3–7

2

Bulgária

4

0

2

2

2–6

2

Tegnap este Montenegró – Bulgária, Litvánia – Szerbia mérkőzéseket rendeztek.
A román válogatott nagy lépést tehetett volna a továbbjutás felé, de hazai pályán nem bírt Izraellel, amely így továbbra is tapad rá. Alibec a 27. percben még vezetést szerzett a románoknak, de fordulás után Gloukh egyenlített, s a mérkőzést jobbára irányító izraeliek a győzelmet is megszerezhették volna, ha Gloukh nem a kapufát találja el, ha Abu Fani jobban céloz, vagy Moldovan nem ment hatalmasat. Maradt a döntetlen, és a románoknak kedvez, hogy a másik két mérkőzésen is iksz lett a végeredmény. Az I csoport 5. fordulójának eredményei: Románia – Izrael 1–1, Koszovó – Svájc 2–2, Andorra – Fehéroroszország 0–0. Az állás: 1. Svájc 11 pont, 2. Románia 9, 3. Izrael 8, 4. Fehéroroszország 4, 5. Koszovó 4, 6. Andorra 2.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!