Hirdetés

Karácsony a kórházban

Karácsony a szeretet, a család ünnepe, aki csak teheti, szerettei körében tölti. Azonban akinek ez nem adatik meg, a szokásosnál is magányosabban érezheti magát. Utánajártunk, hogyan töltik az ünnepet a kórházi dolgozók és bent fekvő betegek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Karácsony a kórházban
Karácsonyfa a kórház folyosóján. Kiút Fotó: Csíkszeredai Megyei Sűrgősségi Kórház

Különböző programokkal készülnek az idei adventi és karácsonyi időszakban a kórház alkalmazottjai és az osztályokon ápolt betegek számára, tájékoztatott, lapunk megkeresésére Donovál Zoltán, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sajtóreferense. Hozzátette: a magányos betegeikre kiemelt figyelmet fordítanak ebben az időszakban is.

Gyógyító beszélgetés

Mint megtudtuk, advent első vasárnapján több adventi koszorút helyeztek el, adventben, minden szombaton, 17 órától adventi gyertyagyújtás volt minden osztályon. Az adventi időszakban minden hétfőn Bartha Éva lelki kísérő asszisztens és Csapai Árpád Szilárd egyetemi lelkész vezetésével a kórház könyvtárában Szent Ignác szemléletével nyílik lehetőség imádkozni.


– Egy csíkszeredai üzletlánc jóvoltából Mikulás-járás volt a kórház gyermekosztályán fekvő kis betegeknél. Dietetikus szakemberünk közreműködésével negyven, a betegek állapotához szabott, gyümölcsből és édességből álló csomagot adtak át – emelte ki Donovál Zoltán.

December 7–9. között közös imára hívták az alkalmazottakat a kórház könyvtárába. A lelkigyakorlatot Csillag Csilla nővér, Nagy Zelma-Enikő testvér, illetve Guia Hugó ferences szerzetes, a kórház lelkésze tartotta. Ebben az időszakban mindennap lehetőség van arra, hogy az alkalmazottak szentgyónásban és lelki beszélgetésben vegyenek részt. Ezt követően, december 10-én, lelkinapot tartottak a csíksomlyói kolostorban, együtt készülve karácsony szent ünnepére. 

– Amennyiben egyéb felekezetű betegeink lelkigyakorlatot, pasztorációt szeretnének igénybe venni az adventi időszakban, azok számára természetesen biztosítjuk ezt – hangsúlyozta a szóvivő.


Advent harmadik vasárnapján, a Szentegyházi Angyalbetlehemest mutatták be. Karácsonyfát hagyományosan két helyen állítanak az épületben. Feldíszítenek egy fát a kórház halljában, valamint egyet az intézmény igazgatóságán. Az osztályokat is feldíszítik, ezzel is karácsonyi hangulatot teremtve a betegek és személyzet számára. 
A szóvivő elmondta: civil szervezetek kisebb ünnepi műsorokat adtak elő a bent fekvő betegek számára. December 24-én, szenteste, a gyermekosztályon fekvő betegeket fogják megajándékozni egy helyi vállalkozó jóvoltából, a kórház a betegek állapotának megfelelő gyümölcsöt, édességet ad minden kisbetegnek. 
A betegek karácsonykor és szilveszter napján is ünnepi menüt kapnak, illetve az ünnepi időszakban a látogatási idő változatlan, tudtuk meg a csíkszeredai kórház szóvivőjétől.
Guia Hugó kórházlelkész elmondta, azt kívánja minden bent fekvő betegnek, és az őket ápoló kórházi személyzetnek, hogy lássák meg az Isten arcát, aki velük van. Tapasztalják azt meg, hogy Isten, jó, a legfőbb jó! Isten még csodálatosabb, mint ahogy mi eddig elképzeltük! „Isten az általam eddig felfogott jónál is jobb!” 

– Ezekkel a gondolatokkal kívánok beteg testvéreimnek, a megyei kórház minden alkalmazottjának, az egészségügyben dolgozóknak, mindazoknak, akik betegeket gondoznak, istenélmény és a színelátás által teljes szent karácsonyt! Ünnepet, amelynek gazdagságát el nem tékozoljuk, hanem továbbadjuk és megvigasztaljuk reményvesztett testvéreinket – hangsúlyozta a szerzetes.

 

Csíkszeredai Megyei Sűrgősségi Kórház
Karácsonyfa a kórháznál 

Meglepetések

A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bent fekvő betegek is átélhessék az ünnep csodáját. 
Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta, már az adventi időszakban igyekeztek az osztályokat ünnepibbé tenni, az Orbán Alapítvány és a Szent Miklós-plébánia jóvoltából idén is minden osztályra került adventi koszorú, a kórház udvarán karácsonyfát díszítettek. Mint mondta, az ünnepi időszakban a kórházlelkészek fokozottabb lelki gondozást, segítséget nyújtanak a bent fekvő betegeknek, többször tartanak ilyenkor tematikus beszélgetéseket, istentiszteleteket, áhítatot, misét, ezzel is segítve a betegek lelki jólétét. Idén a Marin Preda középiskolából bejelentkezett egy osztály, akik a gyermekosztály betegeit kívánják felvidítani karácsonyi műsorral, énekekkel.
Meglepetéssel is készülnek a kórházban karácsonyozó betegek és alkalmazottak számára. 

– Gyűjtést szerveztünk a kórházi alkalmazottak körében, és az így összegyűlt összegből kis meglepetéscsomagot állítunk össze a bent fekvő betegek, illetve a szentestén dolgozó alkalmazottaknak. Ez Nagy Gyula főigazgató, ötlete volt, hogy ezzel is kicsit boldogabbá, elfogadhatóbbá tegyük számukra az ünnepet – jegyezte meg Zörgő Noémi.


Évente átlagosan százötven bent fekvő betegük szokott lenni az ünnepek alatt, és megközelítőleg kétszáz szolgálatot teljesítő alkalmazott, így ezzel számolnak idén, és készítenek számukra meglepetést. A szóvivőtől ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a kórház orvosai is készülnek egyfajta meglepetéssel a betegeknek. Úgy fogalmazott: ez is meglepetés lesz, majd csak december 24-én derül ki, hogy mivel is készülnek. Tavaly a Balázs Ferenc Vegyes Kar és az Alla Breve Vegyes Kar karácsonyi énekléssel lepte meg a kórházban gyógyulókat az intézmény udvarán, idén azonban még nem jelezték, hogy hasonló megmozdulásra készülnek. 

– Elképzelhető, hogy idén is lesz hasonló, ha nem is olyan nagyszabású, mint tavaly. A pandémia előtt ugyanis többször volt példa rá, hogy az intézmény előterében énekeltek, de tavaly csak az udvaron lehetett megtartani, ami nagyon szép, hangulatos esemény volt – tette hozzá Zörgő Noémi. 

A kórházi étrendben nem feltétlen köszön majd vissza az ünnep, hiszen ilyen téren elég szűk a mozgásterük, ugyanakkor számos betegnek meg van szabva, hogy mit ehet és mit nem. Zörgő Noémi kiemelte: mindent megtesznek az egészségügyi intézményben, hogy szebbé tegyék a betegek ünnepét, remélik, törekvéseik sikeresek is lesznek.


Visszafogottság

A gyergyószentmiklósi kórház vezetősége igyekszik a karácsonyi időszakban, a lehetőségekhez mérten ünnepi hangulatot teremteni. Karácsony előtt néhány nappal halk, ünnepi zene szól azokban a kórtermekben, ahol ez a betegek nyugalmát ez nem zavarja. Az ünnepkor nem szerveznek külön karácsonyi programot a bent fekvő betegeknek, mivel az ilyenkor bent tartózkodó betegek állapota amúgy sem engedné. A betegek menüjét szigorú szabályok alapján állítják össze, így ettől karácsonykor sem térhetnek el, nincs ünnepi menüsor. 
A gyergyószentmiklósi kór­ház nem feledkezik meg alkalmazottairól sem. A vezetőség karácsonyi ajándékkal fejezi ki köszönetét minden munkatársának az év során végzett lelkiismeretes munkájáért.

– Az ünnepi látogatási idő nem változik, ezt törvény szabályozza. A hét minden napján 15–16 óra között látogathatók a betegek. Az intenzív terápián és a fertőző betegségek osztályán fekvő betegek esetében szükség van az ügyeletes orvos vagy kezelőorvos jóváhagyására is – tájékoztatott Fülöp Enikő kórházmenedzser. 


Tudósított: Fórika Dóra, Hadnagy Éva, Kovács Andrea

Kövessen a Facebookon!