Hirdetés

Jövőre is kaphatnak területalapú támogatást a legeltető gazdák

Haladékot kaptak a gazdák a legeltetési üzemtervek elkészítésére a parlamenttől, így 2024-ben is ki fogják nekik fizetni a területalapú támogatásokat a legelők után – közölte kedden az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jövőre is kaphatnak területalapú támogatást a legeltető gazdák
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

A közlemény szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti munkájának köszönhetően az elkövetkező évben is elérhetők lesznek a területalapú támogatások a legelőket használó gazdáknak. Magyar Lórándot, a mezőgazdasági bizottság alelnökét idézték, aki elmondta, hogy sikerült kitolni a legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét egy évvel, ezzel megnyitva az utat a területalapú támogatásokhoz a gazdák számára.

Magyar Lóránd kifejtette, hogy

a gazdákat korábban az a veszély fenyegette, hogy elveszítik a legeltetési támogatásokat. Ennek az az oka, hogy eredetileg a jelenlegi szabályozás értelmében 2024. január elsejétől lett volna kötelező elkészíteni és a gyakorlatban alkalmazni a legeltetési üzemterveket.

A bonyolult engedélyeztetési eljárás és a tervkészítés magas költségei miatt azonban sokan nem tudták volna időben elkészíteni azokat, így elveszítették volna jogosultságukat a területalapú támogatásokra. 


Hirdetés


„A bizottsági munkálatok alatt

sikerült megoldást találni a problémára és egy évvel meghosszabbítani az üzemterv alkalmazásának határidejét,

ezáltal elhárult az akadály a támogatásokhoz való hozzáférés elől” – idézte a közlemény Magyar Lórándot. Emlékeztettek: az üzemterv kötelező bevezetését eredetileg 2018-ra tervezték, az önkormányzatoknak és földtulajdonosoknak azonban igen költség- és időigényes feladat lett volna az előfinanszírozás és az üzemtervek elkészítése. A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben történő közzétételt követően lép majd hatályba.
„Az önkormányzatok feladata lenne a talajvizsgálat elvégzése és az üzemterv elkészítésének előfinanszírozása is, amely sok esetben jelentős anyagi megterhelést jelent mindkét fél számára. Az önkormányzatok feladata lenne az is, hogy utólag behajtsák a legelőtulajdonosoktól a tervkészítés őket megillető részét a területnagyságuk függvényében. A mi célunk az, hogy segítsük a gazdákat az uniós forrásokhoz való hozzáférésben, és megoldást találjunk az olyan helyzetekre, amely ellehetetlenítené őket a támogatások lehívásában” – idézték Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselőt, a mezőgazdasági bizottság tagját.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!