Hirdetés

Jelentős mértékben több családon belüli erőszakot jelentettek tavaly

Az elmúlt esztendőben 5259 bűncselekményt regisztráltak Hargita megyében, ami háromszázalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest. Az említett időszakban 3359 ügyet tudtak megoldani a rendőrök, ami viszont tíz százalékkal több az előző évhez képest. A Hargita megyei rendőrség tavalyi tevékenységét értékelte számokban Iordan Mircea Ştefan rendőrfőkapitány.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Jelentős mértékben több családon belüli erőszakot jelentettek tavaly
Rendőri ellenőrzés. Munkás évük volt a rendőröknek tavaly Fotó: László F. Csaba

– Az egyenruhások fő tevékenysége, mint mindig, tavaly is az állampolgárok biztonságának növelésére, a személy- és vagyonvédelemre, valamint a közlekedésbiztonság optimalizálására épült – hangsúlyozta évértékelő sajtótájékoztatóján Iordan Mircea Ştefan. Beszámolójában elhangzott: 2023-ban létszámhiánnyal küszködtek a kapitányságon. Ennek csökkentésére kilencvenkilenc rendőrt vettek fel az állományba, ami teljes mértékben nem oldotta meg a fennálló problémát, de csökkentette azt.

László F. Csaba
Iordan Mircea Ştefan. Beszámolt a megyei rendőrség éves tevékenységéről


Az érdekesebb és kiemelkedő számadatokat tekintve megyénkben

a regisztrált családon belüli erőszak száma növekedett feltűnő mértékben. Összesen 658 ilyen eset történt – 332-t városon, 326-ot pedig vidéken követtek el –, ami 109-cel több, mint 2022-ben.

A családon belüli erőszak számbeli növekedése azért történhetett, mert a bántalmazottak egy megelőzési projektnek köszönhetően nagyobb bizalommal fordulhatnak a rendőrséghez, amelynek speciális egységei azonnal közbeavatkoznak szétválasztva a feleket, ha ez szükséges – fejtette ki a megyei rendőrség vezetője.


Hirdetés


A vagyon elleni bűncselekmények – rablás és lopás – tekintetében a 2022-es esztendőhöz képest csökkenés volt tapasztalható, a tavaly regisztrált 1486-os szám 95-tel kevesebb, mint az előző évben. Vagyontárgyak gépjárműből való eltulajdonítása 41 esetben történt, ami 24-gyel kevesebb, mint azelőtt, autólopás pedig 11 esetben történt, ami ugyancsak csökkent, viszont csak eggyel az előző évhez képest. Rend és közbiztonság terén 5414 esetben kellett beavatkozniuk a rendőröknek. Ebből 4494 bejelentés a 112-es segélyhívó számon keresztül érkezett, városi környezetből 2334, vidékről 2160.

Az erdészeti bűncselekmények és szabálysértések terén is nőtt az esetek száma. Összesen 381, ami 61-gyel több a tavalyinál. Szabálysértésért összesen 696 ezer lej értékben róttak ki bírságot, ugyanakkor 3130 köbméter faanyagot – ami 1910-zel több, mint 2022-ben – koboztak el a hatóságok.

A közúti balesetek száma enyhén növekedett. 2023-ban 101 súlyos szerencsétlenség történt a megyében, aminek következtében húsz személy hunyt el.

Nyolcvankilencen súlyos, harmincöten pedig könnyebb sérülést szenvedtek. Az enyhébb balesetek száma 397 volt, amelynek során 502 személy sérült meg könnyebben. Megtudtuk, hogy az ellenőrzések során tavaly 1735 esetben vették el a gépjárművezetői jogosítványt, és 1196 esetben vonták vissza a jármű forgalmi engedélyét.

Következtetésként a rendőrfőkapitány úgy értékelte az elmúlt évet, hogy megyei szinten a rendőrség tevékenysége révén sikerült megfelelő szinten tartani a közbiztonságot, a normális légkört és a bizalmat. A jövőbeli prioritásokról szólva pedig megjegyezte: a megyei rendőrség általános célkitűzései összhangban vannak az országosan meghatározottakkal, vagyis az elfogadható közbiztonság, élet- és vagyonvédelem és a közúti biztonság növelésével.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!