Hirdetés

Jelentős lakbér-kompenzációt kaphatnak

A képviselőház a napokban elfogadta a rendőrök jogállásáról szóló törvényt módosító tervezetet. A jogszabály előírja, hogy a rendőrök havi jövedelmük 50 százalékáig terjedő lakbértámogatásban részesülhetnek, ha a bérelt lakásuk azon a településen van, ahol dolgoznak, vagy annak legfeljebb 70 kilométeres körzetében található. Lakbértámogatás ide, kompenzáció oda, Csíkszeredában nagyon nehéz albérlethez jutnia a rendőrnek is.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jelentős lakbér-kompenzációt kaphatnak
Lakónegyed Csíkszeredában. Kevés kiadó lakás Fotó: László F. Csaba

A lakbértámogatás abban az esetben igényelhető, ha sem a rendőrnek, sem a házastársnak nincs háza sem a bérelt ingatlan helye szerinti településen, sem a munkahelyéhez közeli más településen. Az újonnan elfogadott jogszabály értelmében a rendőr akár a teljes lakbérét is fedezheti a támogatásból, főleg, hogy a hatóságok ez év elején megemelték az egyenruhások bérét.
A legfrissebb adatok szerint jelenleg egy kezdő rendőr átlagban 3000 lej körüli összeget vihet haza. A bérek ugyanakkor elég nagy skálán mozognak, és függ a különböző juttatásoktól és rangoktól is. Átlagban – a legkisebb beosztástól a parancsnokig – az egyenruhások nettó bére 1520 és 11 270 lej között mozog. A jogszabály értelmében tehát ezen összegeknek akár 50 százalékát is költheti egy rendőr az albérletére, ugyanakkor nem többet, mint a jogszabályi feltételek szerint megkötött bérleti szerződésben rögzített díj.
Ez a kedvezmény nemcsak a rendőröket illeti, ugyanúgy igénybe vehetik a katonaság alkalmazottai, és egyéb belügyi munkatársak is. Ugyanakkor az állam nemcsak a bérleti díjat kompenzálja, hanem – amennyiben lakásvásárlás mellett dönt a hivatásos rendőr vagy katona – a havi törlesztőrészleteket is, ha a kedvezményezettnek nincs saját lakása, illetve nem tudnak neki szolgálati lakást biztosítani.
Szabó Lehel, a csíkszeredai Well Ingatlanügynökség vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: Csíkszeredában az albérletkínálat nagyon-nagyon alacsony, és ami van, az nagyon könnyen gazdára talál. Ez a tendencia a jövőben még inkább erősödni fog, ugyanis az ingatlanpiac bedőlő fázisban van, így még többen fognak albérletre szorulni, albérletet keresni. A szakember véleménye szerint ugyanakkor az albérletek díja stagnál, nem várható jelentős növekedés, de csökkenés sem. A bérleti díjakat, meglátása szerint, az egyenruhásoknak nyújtott állami kedvezmény sem fogja befolyásolni.
– Csíkban és a környéken is kevés az albérlet – ebből kifolyólag viszont a bérleti díjak nem fognak emelkedni – 2005-től van egy folyamatos növekedés, de nincs óriási hullámzása a díjaknak. Az elmúlt periódusban nagyon sok rendőr érdeklődik albérlet iránt. Az ügynökséget napi rendszerességgel keresik fel, hogy ide helyezték a rendőrségre, s albérletet keresnek, de hát nincs mivel szolgáljunk. Csodálkoznak ezen, mert például Brassóban vagy Marosvásárhelyen mindig van kínálat. Csíkban ez nagyon nehéz, egy hónapban jó, ha egy-két ingatlan kerül bérbe. A rendőrségi alkalmazottak garzont nem igazán keresnek, inkább a kétszobás lakásokat preferálják. Ha a keresetük 50 százalékát fordíthatják lakbérre, az éppen fedezi a kiadást, még a közköltséget is bele tudják alkudni abba – fogalmazott a Well Ingatlanügynökség vezetője.
Mint megtudtuk, jelen pillanatban egy garzonlakásért havi 700–750 lej lakbért kérnek. Egy kétszobás ingatlan bére már 1000–1500 lej között mozog, a háromszobás lakások bérleti díja 300–350 eurótól kezdődik. A díjak ugyanakkor változhatnak a bérlakás állapotának függvényében.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!