Hirdetés

Január nem az építőipar hónapja

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatai szerint 66,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés idén januárban decemberhez képest, a tavalyi első hónaphoz viszonyítva azonban 5,8 százalékkal nőtt.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Január nem az építőipar hónapja
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Amint az Agerpres hírügynökség által szemlézett közleményben részletezték, a karbantartási és javítási munkálatok volumene 77,3 százalékkal, a felújítási munkálatoké 72,7 százalékkal, az új építéseké 59,9 százalékkal esett vissza 2023 januárjában tavaly decemberhez mérten. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 70,7 százalékos, a nem lakóépületeknél 68,5 százalékos, a lakóépületek építése terén 51,3 százalékos visszaesést jegyeztek.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés a vizsgált időszakban. A karbantartási és javítási munkálatok volumene 24 százalékkal visszaesett, az új építéseké azonban 6,3 százalékkal, a felújítási munkálatoké pedig 3,5 százalékkal bővült. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 10,2 százalékos, az ipari létesítményeknél 4 százalékos volt a csökkenés, míg a lakóépületek építése 10,5 százalékkal nőtt.

2022 januárjához képest a nyers adatok szerint 5,8 százalékkal nagyobb volt az építőipari termelés az idei első hónapban, miután a felújítási munkálatok volumene 18,8 százalékkal, az új építéseké 11,4 százalékkal nőtt, a karbantartási és javítási munkálatoké azonban 15,1 százalékkal csökkent. Míg az ipari létesítményeknél 17,7 százalékos bővülést jegyeztek, a lakóépületek esetében 2,7 százalékos, a nem lakóépületek építése terén 1,5 százalékos csökkenést könyveltek el.

Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 7,2 százalékos volt a januári növekedés éves összevetésben. A felújítási munkálatok volumene 17 százalékkal, az új építéseké 10,9 százalékkal nőtt, a karbantartási és javítási munkálatoké 12,8 százalékkal csökkent. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 18 százalékos bővülést jegyeztek, a lakóépületek építése 3,6 százalékkal, a nem lakóépületeké 0,1 százalékkal csökkent.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!