Hirdetés

Itt a medve, hol a medve?

Az utóbbi napokban több esetben is megszólalt a RO-ALERT rendszer Székelyudvarhelyen: medvét láttak Szejkefürdőn. Egy állattenyésztő tanyája környékén tűnik fel legtöbbször a nagyvad, juhokat is elvitt már. A vadászok szerint várható volt, hogy tavasszal megindulnak a vadak, a polgármesteri hivatal pedig fontolgatja a kilövési engedély kérését a veszélyesnek bizonyuló medvére.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Itt a medve, hol a medve?
Egy állattenyésztő tanyája környékén tűnik fel legtöbbször a nagyvad. Juhokat is elvitt már Fotó: Dezső László

Legutóbb szerdán este figyelmeztette a RO-ALERT rendszer medveveszélyre az udvarhelyieket és a környékbeli települések lakóit, mindkét esetben Szejkefürdőt jelölték meg helyszínként. 

Mire kiértek, eltűnt
Az elmúlt napokban háromszor is jelezték a 112-es sürgősségi segélyhívó számon, hogy egy Szejkefürdő és Székelyudvarhely között található tanya közelében medvét láttak.

Minden esetben, mire kiértek a hatóságok, az állat sehol sem volt. A gazdától már elvitt négy juhot a vad, a nyomait is látták a szakemberek, és ennek alapján egy nagy állat jelenlétére következtetnek

– tudtuk meg a polgármesteri hivataltól. Zörgő Noémi sajtószóvivő elmondta, hogy március 15-én este a csendőrök, rendőrök és vadászok mellett Ölvedi Zsolt alpolgármester is a helyszínen volt, reflektorokkal világították meg a tanya környékét, fénnyel is próbálták elriasztani a medvét. – Egyelőre nem kértünk kilövési engedélyt, de közben a városvezetés felvette a kapcsolatot olyan önkormányzatokkal, amelyeknek már van ebben tapasztalatuk. Szó van róla, fontolgatjuk, hogy mi is meglépjük ezt – mondta.

Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület Facebook oldala
Tavasszal fokozottabb lesz a medvék mozgása

Nem egy, hanem kettő
Szerda este azért érkezett annyi riasztás a telefonokra, mert nem is egy, hanem két medvét láttak a Szejkén – tudtuk meg a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület elnökétől. Mărmureanu-Bíró Leonard elmondta, hogy valóban egy nagy medvére utalnak a nyomok, de egy közepes méretű állat is feltűnik rendszeresen a környéken, a szakember szerint inkább ez „felelős” az elpusztított juhokért.

– Fontos tudomásul venni, hogy Szejkefürdő egy komoly „vadáthúzó” hely, nemcsak a medvék, hanem minden más vad számára:

az út egyik felén húzódó erdőből itt járnak át az állatok a másik oldalon található erdők irányába. Mi, emberek pedig a Szejke és a város között elkerteltünk mindent, az állatok pedig járnak, ahol tudnak. Ilyenkor, tavasszal megindulnak a medvék is, és a táplálék megszerzéséért nagy területet be kell járniuk – magyarázta az egyesületi elnök. Mint elmondta, számítottak a vadmozgás megélénkülésére, és várható, hogy rendszeresen feltűnnek a medvék a környéken. A törvény értelmében első körben meg kell próbálni elkergetni a vadakat, puskalövéssel, fénnyel, hangriasztással (ezt tették a napokban többször is), majd ha károkat okoz, vagy netán támad, akkor lehet kilövési engedélyt kérni. Egyébként a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület már négy medvét fogott be és szállított el Szejkefürdő környékéről az utóbbi néhány évben.

Mărmureanu-Bíró Leonard felhívta a figyelmet még egy dologra:

hamarosan beindul a látogatók fokozottabb áramlása a szejkefürdői Mini Erdély Parkba, ahol élelmet is fogyasztanak, a lángos és egyéb élelmiszer csomagolása, maradéka bekerül a kukákba, amelyek valóságos szag- és illatözönnel árasztják el a környéket.

Tehát – mint fogalmazott a szakértő – valósággal a környékre vonzzák ily módon a medvéket.

– Fontos lenne jól záró, medvebiztos tárolókra cserélni a látványpark szemeteseit – hangsúlyozta.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!