Hirdetés

Ingyenes buszbérletet biztosítanak a csíkszeredai diákoknak

Több mint négyezer csíkszeredai lakhellyel rendelkező elemi és középiskolai diáknak biztosít ingyenes utazási bérletet március elsejétől a Csíki Trans Kft. Ennek a bérletnek a költségeit egyharmad részben a város önkormányzata állja, a fennmaradó összeget pedig állami támogatásból fedezik.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ingyenes buszbérletet biztosítanak a csíkszeredai diákoknak
Fotó: László F. Csaba

– Élettel teltek meg az autóbuszok, tele vannak utassal. Már a lakóparkból is számos utas indul az iskola felé – mondta Korodi Attila polgármester a sajtó képviselőinek, a buszsofőrök tapasztalatait idézve. Keddi sajtótájékoztatóján az elöljáró kifejtette: pillanatnyilag 4135 csíkszeredai lakhelyű diáknak biztosítanak egy naptári évre szóló ingyenes bérletet.

Mivel a diákok azonosítója változik, így évente fogják cserélni az iratot. Eddig a diákok 70 százaléka azért nem igényelt bérletet, mert nehézkesnek találta az ügyintézést, de

most gyakorlatilag „házhoz” kapják az adatokkal ellátott műanyag kártyát, amit azonnal használatba vehetnek, akár városi kirándulásra is.

Az elmúlt években nagyjából 200 és 400 között mozgott a kiadott bérletek száma. Ez a szám most jelentősen megnőtt, köszönhetően a tanintézetekkel való partnerségnek, mert segítségükkel az önkormányzat el tudta érni a diákokat.

László F. Csaba

Bővülő autóbuszflotta környezetkímélő járművekkel

Erősödő közszolgálati vállalatot építünk, ennek része lesz a bővülő flotta az elektromos és a gázzal működő autóbuszokkal – hangsúlyozta Korodi. Megjegyezte: a kiadások hatványozottan megtérülnek a cég és a városi tömegközlekedés szempontjából egyaránt,

minél többen használják, annál inkább tud fejlődni a tömegközlekedési struktúra, ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy a szülőnek is kevesebbszer kell autóba ülnie ahhoz, hogy a gyermekét szállítsa.

– Az ingyenes bérleti rendszer kivitelezése hosszú folyamat, ebben pedig az iskolák operatív hozzáállása nélkülözhetetlen volt – mondta köszönetképpen a sajtótájékoztatón jelen lévő Demény Attila, a Csíki Trans önkormányzati vállalat igazgatója. Részleteket említve kiemelte: egy bérlet ára 80 lej, amiből az önkormányzat 30, a kormány pedig 50 lejt biztosít. Fontos hozzászoktatni az embereket ahhoz, hogy érdemes használni a tömegközlekedést.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!