Hirdetés

Ifjúsági program és online konferencia

HN-információ

Fiataloknak szervezett médiahasználattal kapcsolatos műhelymunkát és konferenciát a gyer­gyó­szent­mik­ló­si Szókimondó Alapítvány. A keddtől péntekig, délutánonként zajló foglalkozások után szombaton délelőtt online konferenciát követhettek végig az érdeklődők, témái között széles volt a paletta a gyergyószentmiklósi televíziózás kezdeteitől a modern tartalomszolgáltatásig.

 

Élő közvetítési lehetőségek és technikai háttér, Automatikus feliratozás és fordítás, valamint A fiatalok oktatása és motiválása, digitalizált értékmegőrzés – ezekben a témákban nyújtott ismereteket a Szókimondó Alapítvány, társszervezésben a Városi Könyvtárral és a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesülettel. A képzés zárásaként szombaton délelőtt Alázat a médiában címmel online konferencia volt követhető az alapítvány közösségi oldalán: a médiáról szóló előadásokat az örmény közösségi házból közvetítették, az előadók többsége online kapcsolódott be. A szervezők hangsúlyt fektettek a gyergyószentmiklósi médiás kezdetek megismertetésére: Bajna György újságíró Tomán Béla hangszórója című előadásában a gyergyói rádiósítási központ történetét tárta az érdeklődők elé. Molnár Judit és Berszán-Árus György a helyi televíziózás kezdeteire emlékezett: az 1992. augusztus 15-én elindult helyi műsorgyártás euforikus hangulatot generált a városban, ez ösztönözte a kezdetben egyetlen kamerával, önkéntesen dolgozó fiatalokat.
– A helyi televíziók feladata bővebben kibontani egy-egy témát, hiszen attól lesz profi, ha érzi a közösség pulzusát. Fontosnak tartottuk a dolgok pozitív oldalának bemutatását, hogy ezáltal is segítsük a közösséget a kibontakozásban, megtapasztalni a jó dolgok teremtő erejét – emelte ki előadásában Molnár Judit.
A mai televíziózás hogyanjairól Kolozsi Kilián Gyergyókilyén-
falváról elszármazott televíziós műsorvezető beszélt, majd Kolozsi Lázár Ildikó újságíró önkéntességről szóló előadását követhették az érdeklődők.
A konferenciába bekapcsolódott Sabin Gherman újságíró is, aki a nyelvi és kulturális korlátok feloldásának fontosságát emelte ki, hangsúlyozva az erdélyi kulturális sokszínűség értékét.
A konferencián elhangzott: a gyergyói televíziózás kezdeteit, a város életének krónikáját őrző, 736 VHS kazetta a városi könyvtár tulajdonába került megőrzésre. Hodgyai Géza, a Szókimondó Alapítvány elnöke, a Kelet Info Media Group vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: pályázati lehetőségeket is keresnek azért, hogy digitalizálni tudják a videokazettákat, hiszen fontos lenne megőrizni azokat az utókor számára.
A jelen feladata ezt az elképzelést megvalósítani, és a digitalizált anyagokat hozzáférhetővé tenni mindenki számára: keressük ennek a lehetőségeit – emelte ki Hodgyai Géza. 


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!