Hirdetés

Horvátországnak sikerült, Romániának és Bulgáriának nem

Elutasította csütörtöki ülésén az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe – írta az Agerpres hírügynökség egybehangzó brüsszeli forrásokra hivatkozva. A hírt közleményében az RMDSZ is megerősítette. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest idézték, aki gyalázatosnak nevezte a döntést.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Horvátországnak sikerült, Romániának és Bulgáriának nem
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A két ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához egyöntetű döntésre lett volna szükség a testületben, a 27 tagállam közül azonban Ausztria és Hollandia ellene szavazott. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban szavazott a Tanács.

A Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló tárgyalások még folytatódnak – tették hozzá a brüsszeli források.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán kommentálta a döntést.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen. Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, a schengeni övezet tagországainak támogatását élvezi, amelybe belerondított Ausztria. Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok. Ami Romániát illeti: továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának! Hisszük, hogy ezekben a nehéz időkben a szolidaritást és nem a kirekesztést kell erősíteni. Nemcsak Romániának, hanem az Európai Uniónak is erre van szüksége!” – írta közösségi oldalán Kelemen.

Az Agerpres szerint ugyanakkor az AFP és a Reuters hírügynökség egyaránt arról számolt be Horvátország állandó uniós képviseletére hivatkozva, hogy az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa a csütörtöki brüsszeli ülésén jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását.

„Megtörtént az utolsó lépés! A Tanács határozatát elfogadták. Hivatalosan is megerősítették, hogy Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozik a schengeni térséghez” – közölte Twitter-oldalán Horvátország brüsszeli uniós képviselete.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!