Hirdetés

Honnan teremtsék elő az önrészt?

Rendkívüli konferenciát ren­dez a beruházások finanszírozhatóságáról a csíkszeredai önkormányzat – jelentette be tegnap Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere a várost vezető testület soron kívüli tanácsülésén. Az esemény pénteken lesz, a Csíki Moziban.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Honnan teremtsék elő az önrészt?
Akár a hitelfelvétel gondolatával is barátkozniuk kell Fotó: Csíkszereda Városháza/archív

Egyre nehezebb és egyre nagyobb terhet ró a helyi önkormányzatokra a jelenlegi és a közeljövőben lehívható fejlesztési források önrészének finanszírozása – jelentette ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Mint részletezte: a csíkszeredai önkormányzat nemcsak felismerte ezt a kihívást, hanem az országban elsőként tevékenyen hozzá is járul a megoldáskereséshez, ezt a célt szolgálja a pénteki csíkszeredai konferencia is, amelyen Cseke Attila fejlesztési miniszter, bukaresti pénzügyi szakemberek és székelyföldi polgármesterek „az elkövetkező évek talán legfontosabb fejlesztési irányairól egyeztetnek, megvitatva a hitelekben rejlő lehetőségeket és veszélyeket is”. Korodi hozzáfűzte: az európai uniós – elsősorban a Regionális Operatív Programból és az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozott – beruházások embert próbáló feladatok elé állítják a helyi önkormányzatokat. A sokmilliós külső forrásokhoz ugyanis nagy összegű önrészt kell hozzárendelniük, ennek az előteremtése azonban megbéníthatja a tervezett beruházásokat. Mint az elöljáró kifejtette: annak érdekében, hogy a fejlődés ne torpanjon meg, akár a hitelfelvétel gondolatával is barátkozniuk kell a településvezetőknek. Minisztériumi, önkormányzati, pénzügyi és gazdasági szakemberek bevonásával a szakmai panelbeszélgetések során szeretnék elérni, hogy minél tisztább kép alakuljon ki mind a döntéshozókban, mind a fejlesztésekkel foglalkozó önkormányzati szakemberekben.
A székelyföldi önkormányzatokat megszólító konferencián felszólal többek között Cseke Attila fejlesztési miniszter; György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Korodi Attila csíkszeredai; Antal Árpád sepsiszentgyörgyi; Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, illetve Kozma István csíkszentsimoni és Nagy Attila zetelaki polgármester.
A csíkszeredai önkormányzat a tegnapi soron kívüli közgyűlésén ugyanakkor döntött a FOREST Kistérségi Fejlesztési Társulás 2023-as évi tagsági díjának befizetéséről, az ADI FOREST területét érintő mezei utak korszerűsítéséről szóló pályázat végleges összegének elfogadásáról, valamint két ingatlan elővásárlási jogának lemondásáról is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!