Etetni, de minek?

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Napok óta uralja a közösségi média egy bizonyos csíkszeredai csoportját a kóbor ebekről készült képsorozat. A dolog pikantériája, hogy az ebek falkába verődve a megyeszékhely központjában kukáról kukára járnak, és nem egy alkalommal járókelőkre, kerékpárosokra és ölebeiket sétáltatókra támadnak. Az esetek többnyire közismertek, ám senki nem tesz a támadások meg­akadályozásáért semmit.
Honnan ennyi kóbor eb? - jöhet a költői kérdés, ami válasz nélkül marad mindig. Ugyan ősszel a pásztorokra zúdul a népharag, miszerint nem akarják őket télen etetni, ezért szabadon engedik, az ebek meg eledel után kutatva többnyire a kukák körül találnak betevő falatot. Ám az is tény, hogy vannak személyek, akik etetik a kóbor ebeket, így azok a negyedek, a tömbházak környékén maradnak, nyilván azért, mert pár szépkorú gondoskodik róluk. Igen ám, de nem rendszeres az etetés, így az éhes eb támad, főleg azokat, akik bevásárlókörútról, elemózsiával megrakott szatyrokkal térnek haza. Vagy éppen a fagylaltját a sarki boltból a lakóháza felé menet nyalogató gyerekre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A falkában kóborló ebek ellen szinte lehetetlen vé­dekezni, pláne ha támadnak. Ismert olyan tömbház, ahonnan a lakók osonva távoznak, a hátsó bejáraton, nem a negyedben lévő kukákba, hanem egy másik városrész szemetesébe dobják el a hulladékot, mert nem szeretnének még egy támadást átélni, elég volt egy, kettő vagy három, sőt van olyan is, aki már bérletet váltott a kórház fertőző osztályán a kutyaharapások miatt.
Kutyamenhely nincs, felelős a támadásokért nincs, sintér nincs – marad tehát két választás: vagy kitesszük magunkat a kóbor ebek támadásának és kockázatot vállalva közlekedünk Csíkszereda központjában is, nemcsak a lakónegyedekben, vagy pedig nagy ívben kerülünk minden olyan helyet, ahol kuka vagy a tömbház sarkában ebkaja van kitéve.
Az, hogy kiskedvenceinket etetjük, azzal nincs semmi gond. De ne etessünk kóbor állatot, mert a kutya vagy macska, akárcsak az ember, szeret oda visszajárni, ahol élelmet kap, pláne ha az kiadós és finom. Csak egyszer marad el az élelmezés, ami miatt a kutya pocija üres lesz, onnantól az éhség támadásra ösztönzi az ebet, aminek viszont eléggé kényelmetlenek a következményei. Kóbor eb helyett etessünk inkább halakat. Vagy krokodilokat, mert azok szeretik az ebeket. Főleg a kóborlókat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!