Hirdetés

Adatműveltség

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az adatműveltség (data literacy) a szakemberek szerint az adatvezérelt világunk kulcskompetenciája. Tetszik vagy sem, mindenhol digitalizált adatok vesznek körül bennünket: felhővel szinkronizált kontaktlistát, időjárás-előrejelzőt, útvonaltervezőt használunk még akkor is, ha ismerjük az úti célt, ha másért nem, akkor azért, hogy megnézzük, melyik a gyorsabb útvonal, van-e rendőr vagy baleset az érintett szakaszon, teendőinket, fontos találkozóinkat pedig elektronikus naptárakba mentjük. Kijelenthetjük, hogy még akkor is az adatok irányítják az életünket, ha ezt nem tudatosítjuk magunkban. 
Böngészéseink során úgynevezett digitális lábnyomokat hagyunk, hiszen a legtöbb, számunkra érdekes weboldalhoz sütiken keresztül vezet az út. Ezeket nem megenni, hanem kipipálni kell, s ilyenkor az adatainkhoz való hozzáféréshez önként adjuk beleegyezésünket, anélkül, hogy alaposan átgondolnánk, milyen információkat kérnek tőlünk cserébe azért, hogy tovább böngészhessünk az oldalon. Ám kis odafigyeléssel tudatosabb felhasználókká válhatunk, anélkül, hogy kiemelkedő informatikai tudás birtokában lennénk. Ráadásul a mesterséges intelligencia is kopogtat az ajtón, s mára már valamennyi tudományterület szakembereinek központi témája, hogy ez előnyt vagy veszélyt jelent-e inkább az emberiségre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ha nem vagyunk eléggé körültekintők és nem figyelünk, hogy kivel, mikor, hol, mit és hogyan osztunk meg az internet világában, nem teszünk erőfeszítéséket adataink védelméért, akkor elsősorban nem az AI-tól kell rettegnünk, hanem az internetes csalóktól, akiket gyanútlan böngészés közben vonzunk magunkhoz. Az algoritmusok nekünk dolgoznak, de nem biztos, hogy az érdekünkben. A testreszabott hirdetések elfogadásával gyakorlatilag az algoritmusoknak szabad kezet adunk arra, hogy számunkra minél csábítóbb hirdetésekkel árasszák el okoseszközeinket, ezzel még inkább vásárlásra ösztökélve minket. Ennél is rosszabb, hogy az információszerzés esetében is ez a gyakorlat, így hiteles információk helyett inkább csak saját buborékvilágunkat erősítik az algoritmusok által kínált hírek.
Változást tehát csakis a tudatosítás árán érhetünk el.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!