Hirdetés

Telket vegyenek!

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc

Nem egyszerű dolog manapság a telekvásárlás. Az emberfia csak kapkodja a fejét a lehetőségek láttán. Felröppent a hír, hogy egy spanyol–portugál gyökerű keresztény egyház telket kínál a mennyországban, mindössze száz dollárért négyzetméterenként. A közvetítő az egyház lelkésze, aki ajánlatát Istennel való beszélgetésére alapozza. Meggyőző érv. A fizetési lehetőség sincs a véletlenre bízva, a készpénz mellett a leendő mennyországi birtokos Visa, Mastercard, Maestro, RuPay, Google Pay és Apple Pay szolgáltatásokon keresztül is pengetheti a vételárat. Meglepő, de sorban állnak az érdeklődők minden idők legjobb ingatlanbefektetését megejteni, legalábbis ezt állítja egy ismert ingatlanos. Ezzel szemben egy másik ismert afrikai ingatlanos influenszer bizarrnak és abszurdnak nevezi a lehetőséget. De talán nem is kell ahhoz afrikai véleményvezérnek lenni, hogy egyetértsünk. Az emberi butaság végtelen és állandó, hisz az évszázadok során sem változott. Tisztelet a kivételnek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ismertek a középkori római katolikus egyház búcsúcédulái, amelyek a bűnbocsánat megszerzésének eszközei voltak akkoriban és pénzért árusították, az emberek hiszékenységét és vallási félelmeit kihasználva óriási bevételeket eredményezett az egyház számára. Az üdvösség megvásárlásának ígérete vonzó volt azoknak, akik bűntudatot éreztek vagy féltek a túlvilági büntetésektől. A gyakorlatot látva Luther is felkiáltott, mondván: „Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.”
A mennyországi telekvásárlás hasonlóan illuzórikus és manipulatív. Balgaság, de a századok múltával a gyakorlat nem szűnt meg, csak átalakult. Ahogy a búcsúcédulák a középkorban, úgy a mennyországi telkek most is a hiszékenységet használják ki anyagi haszon érdekében.
De manapság már nemcsak a hívőkre, hanem a világiakra is gondolnak: holdi telekvásárlásokra is nyílik lehetőség, annak ellenére, hogy azok az „ingatlanok” jogilag és fizikailag semmilyen valós tulajdonjogot nem jelentenek. Persze a Holdon történő telekvásárlás is illuzórikus, csak alig nagyobb eséllyel válhat valósággá, mint a mennyországban való telekvásárlás, de kinek a pap, kinek a papné. A látszat pedig azt mutatja, hogy a mennyországi telkek és a holdbéli ingatlanok vételezése népszerű, mint egykoron a búcsúcédulák vásárlása.
Összességében, legyen szó középkori búcsúcédulákról, mennyországi telkekről vagy holdbéli ingatlanokról, mindegyik esetben a hit és a hiszékenység kihasználása érhető tetten. Mindezek továbbra is jövedelmező üzletek maradnak, amíg vannak olyanok, akik készek fizetni érte. Az emberek mindig is vágytak a halhatatlanságra és a túlvilági boldogságra, s mindig voltak, akik ezt pénzzel megválthatónak gondolták. Érdemes tehát megfontolni a bizniszt. Vagy nem…



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!