Hirdetés

Segítség anyukáknak

Pál Bíborka

Megkezdte működését Csíkszeredában az első és a környéken egyedüli, így hiánypótló Prevenciós Egészségközpont, ahová (mások mellett) a kismamák és kisgyermeket nevelő édesanyák fordulhatnak szakmai útba igazításért. A központ megnyitóján többekben felmerült a kérdés, hogy miért időszerű, mire jó a védőnői hálózat, és egyáltalán: a családorvos mellett van-e szükség erre?
A csíkszeredai sürgősségi kórház újszülöttgyógyász főorvosa szerint a prevenciós központ abban segít, hogy a kismamák, csecsemőt gondozó anyukák ne a közösségi médiában keressenek választ a kérdéseikre, hanem itt szakszerű segítséget kapjanak.
Mert mi is történik a kisbabát váró vagy nevelő nők többségével? 
A terhesség alatt rengeteg olyan váratlan helyzet, kérdés merül fel, ami – főként az első gyermekét váró nő számára – ismeretlen és ijesztő, épp ezért minél hamarabb érteni szeretné, hogy ami történik, az normális-e.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ugyanígy egy újszülött baba ellátása is számtalan váratlan, az anya számára addig idegen helyzetet teremt – ezeknek jó részét kívülállóként nehéz elképzelni –, amelyeket a lehető legjobban és a leghamarabb szeretne megoldani, ezért gyorsan belép az édesanyák közösségi csoportjába, posztolja az aktuális problémáról a fotót, és várja, hogy a sorstársak visszaigazolást adjanak vagy tanáccsal lássák el. 
Ennek a veszélye, gondolom, egyértelmű, hiszen nem szaktanácsadásról van szó!
Hogy miért nem fordul akkor a családorvoshoz? Mert a rendszer leterhelt, az orvoshoz időpontot kell kérni, azt ki kell várni, az említett élethelyzetekben pedig majdnem napi szintűek a kérdések. 
Amennyiben azonban a családorvos mellett működik egy védőnői hálózat, amelynek szakemberei nem mellesleg pont a terhesség idején és az azt követő gyermekágyi időszak lehetséges problémáira, kérdései­re vannak felkészítve – a szoptatási tanácsadástól a baba fürdetésén, hozzátáplálásán át egészen a megfelelő számú és típusú gyermekjátékok bevezetéséig számos területen tudnak szakvéleményt nyújtani –, az édesanyának nem kell a kérdéseivel megvárnia, amíg eljut a családorvoshoz, mégis szakszerű választ kap azokra. Sőt a családlátogatások alkalmával a védőnők gyakorlati útba igazítást is adnak az anyukának, ha arra van szükségük. 
Utolsó kérdés: hatékonyan működtethető-e a rendszer?
Erre ismét csak a csíkszeredai sürgősségi kórház új­szülöttgyógyász főorvosától kaptam választ: igen! De csak akkor, ha a családorvosok együttműködnek a védőnőkkel, bátorítják az anyukákat, hogy nyugodtan forduljanak hozzájuk, és a folyamatra mint a munkájukat segítő, új egészségügyi szolgáltatásra tekintenek. 
Erre már vannak jó példák a megyeközpont család­orvosi hálózatában, ahol az orvos és a védőnő csapatmunkában dolgoznak együtt, de sajnos ellenpéldák is, ami gyengíti a rendszer működését, és – megalapozatlanul! – a védőnő hitelességét is. 
A hálózat hatékony működése tehát az egészségügyi rendszerben dolgozók együttműködésén és kölcsönös tiszteletén is múlik!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!