Mit illik érezni?

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc

Egy-egy váratlan baljós esemény, egy hirtelen bekövetkező tragédia erős érzések kavalkádját váltja ki az emberek többségében. Ideális esetben ezek megfoghatók, megélhetők, kimondhatók, vállalhatók, így lassan-lassan visszaáll az egyensúlyi állapot, helyére kerülnek a dolgok, a megrázkódtatás erős intenzitású élménye csillapodik, valami ilyesmit jelent a pszichológiában oly sokat emlegetett feldolgozás.
Igen ám, csakhogy általában igencsak ambivalensek a feltörő érzelmek. Az együttérzés, szánalom mellett gyakran ott a düh, a harag, a csalódás, de megjelenhet a káröröm is akár, rögtön utána a bűntudat, közben eláraszt mindent a félelem, a szorongás, az aggodalom, de mellette felpislákol egy jó érzés is, hogy nem velünk történt, ami történt, erre megint fellángol a bűntudat. Teljesen természetes ez az érzelmi koktél, így működik, ilyen az ember. Viszont mégis saját magát köti gúzsba akkor, amikor holmi kitalált szabályok mentén elvárásokat sugároz a környezet, hogy mit illik megmutatni, miről illik beszélni, egyáltalán mit illik érezni. És hogyan. Persze ez kifelé valahogy tud működni, de belül már nem igazán, csak nagy kínlódások árán lehet elnyomni a „nem illendő” érzéseket, ha pedig mégsem sikerül, akkor titkolni kell, és közben még szégyenkezni is, hogy milyen gyarlók is vagyunk. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ijesztő számomra, amikor egyik ember felhatalmazva érzi magát, és meg akarja szabni, hogy mit, mikor, milyen mértékben érezhet a másik. Hogy is lehetnél szomorú, kétségbeesett, amikor te megmenekültél, de a másik nem. Mi az, hogy örülsz az ünnepnek, mikor gyászolni kell? Ne dühöngj, örülj, hogy te itt lehetsz, van mit egyél, és fedél van a fejed fölött! Erre a merev, érzéketlen hozzáállásra világított rá egy diáklány írása, akinek minden kedves holmija ott maradt a részben beomlott székelyudvarhelyi bentlakásban. Arról írt, hogy társaival együtt joguk van szomorkodni, bánkódni a lezárt épületben maradt kedvenc ruháért, plüssállatért, fotóalbumért, az év végi bulira előre beszerzett fülbevalóért, a környezetnek azonban nincs joga ezért elítélni őket. Leginkább azért, mert ezek a pitiánernek nevezett dolgok és érzések is fontosak, a kisebb veszteség is veszteség, ugyanakkor egyáltalán nem zárják ki a gyászt, az együttérzést, a megrendülés meglétét sem. Több bölcsesség sugárzott a fiatal lány szavai­ból, mint sok felnőtt viszonyulásából, akik jól tudják és hangoztatni is szeretik, hogy mi illik, ám közben a legfontosabbakról feledkeznek meg: az őszinte odafordulásról, empátiáról, az érzelmi támogatásról. És arról is, hogy a sok illemszabálynak, a külvilágnak való megfelelés és mások figyelgetése gyakran foszt meg attól, hogy saját érzéseikkel is kapcsolatba kerüljenek…
Valójában helye van, ideje van a bánatnak, a fájdalomnak, de helye és ideje van a feltörő vidámságnak, ahogy helye és ideje van a haragnak és lehangoltságnak is. A könnyeknek, a kacagásnak, a mosolynak is. Egyikünk sem úszhatja meg élete során az egymásnak ellentmondó érzelmek egyidejű, néha zűrzavaros áradását, és azt hiszem, bőven elég, ha a magunk ilyen állapotaival megtanulunk bánni, ahelyett, hogy másokat próbálnánk regulázni. Szülőként végképp nem érdemes, hacsak nem az a cél, hogy eltávolítsuk magunktól a gyermeket. Ha sejtjük, hogy épp ő van felkavarodott érzelmi állapotban, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megkérdezzük: hogyan segíthetnék neked, mire van most szükséged? 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!