(Ideg)roncsprogram

Burus János Botond

Igyekszem kerülni, hogy leegyszerűsítő, demagóg véleményt fogalmazzak meg – de nehezemre esik. Nem újdonság, hogy a politikusok időről időre elhúzzák a mézesmadzagot az emberek szája előtt, mégis Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter teljesítménye előtt kalapot emelek. Ő ugyanis nevezett madzagot úgy képes rángatni idestova kilenc hónapja, hogy annak egy traktor van kötve a végére.
Arról, hogy a kormány idén meghirdeti a mezőgazdasági munkagépek roncsprogramját, január 17-én lehetett először hallani, mikor is sajtótájékoztatóján a miniszter más finanszírozási programok között – például Roncsautó, Zöldház, Kályha stb. – újdonságként bejelentette a traktorok és mezőgazdasági gépek roncsprogramját is, amely révén a kormány, a Környezetvédelmi Alap (AFM) lebonyolításában, új traktorok megvásárlásában segítené a gazdákat. A bejelentés akkor még nem talált nagyobb visszhangra, talán mert a célcsoport, foglalkozásából adódóan, látott már karón varjút. A február 28-i kormányülésen aztán jóváhagyták az AFM költségvetését, és az alap által kezelt programok között valóban szerepelt a traktor-roncsprogram is, a szaktárca által erre a célra elkülönített 500 millió lejes költségvetéssel. A miniszter ekkor is nyilatkozott: lóerőkkel dolgoznak a program elindításához szükséges kormányhatározat és alkalmazási normák kidolgozásán. A téma Marcel Ciolacu miniszterelnöknek is megtetszett, a május 29-i kormányülésen el is vette a lasztit Fechettől, és maga is bejelentette a traktor-roncsprogramot, amely szerinte „minimális bürokráciával” zajlik majd. Az esetből tanulva a környezetvédelmi miniszter aztán többet nem ment a grundra, más játszótereken viszont megállás nélkül pattogtatta a labdát: hol azt jelentette be, hogy a programmal a hazai mezőgazdasági gépgyártókat kívánják helyzetbe hozni, hol arról beszélt, mekkora segítség ez a gazdáknak. A sajtó pedig – mivel ez a dolga – mindegyik miniszteri megnyilvánulásról beszámolt, alaposan felsrófolva a várakozást. És minél nagyobb lett az érdeklődés, annál kevesebb a konkrétum: így születtek részinformációkból és kommentárokból mindenféle cikkek, videók, műsorok, sőt, reklámok és ajánlatok jelentek meg, úgy, hogy mindeközben – e jegyzet leadásának határidejéig – ha az ember az AFM oldalán a Traktor-roncsprogram menüpontra kattint, ezt olvashatja: „Jelenleg az országos traktor- és önjáró mezőgazdasági géppark megújítását ösztönző finanszírozási program egyetlen kiadása sem zajlik.” 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A híradásokból ezt lehet összerakni: a gazdák új, RAR által homologált és EU-normatíváknak megfelelő traktorokat és önjáró mezőgazdasági munkagépeket vásárolhatnak, igény szerint a kapcsolható kiegészítőkkel – például eke, kultivátor, pótkocsi stb. – legtöbb 55 ezer euró – 275 ezer lej – értékben (áfával). Olyan magánszemélyek pályázhatnak, akik rendelkeznek termelői bizonylattal. A roncsprogram a megvásárolt eszköz(csomag) árának 65%-át szubvencionálja, a 40 évnél fiatalabb gazdák esetében 80%-át (a többi önrész), de az egyéni támogatás felső összegéről eddig eltérő információk jelentek meg. 
A támogatott magánszemély három éven belül valamilyen formában jogi személyiséget kell szerezzen. Az értékjegy ellenében leadott régi jármű nemcsak traktor, hanem személygépkocsi, kisteherjármű is lehet. 
Nem tudom elítélni, hogy a sajtó és a közbeszéd biztos információk hiányában is tárgyalja a kérdést. Egy traktor-roncsprogram nagyon sok gazda számára egyszeri és elszalaszthatatlan lehetőség, az állami támogatás pedig az a segítő jobb, amire égető szüksége lenne. Hargita megyében is megbolydult a hangulat, gazdafórumokon, találkozókon rendre felmerül a kérdés, de tárgyalják az emberek a faluközösségekben, árokszélen, mindenütt. Van, aki már a „dokumentumokat” készíti elő, más számítógéphez értő embert keres, mert attól fél, hogy a keret – mint például a Zöldház esetén – perceken belül kimerül majd. Szerkesztőségünkhöz hetente érkeznek levelek, hívások, hogy írjunk már valamit a programról. Megpróbáltuk: bukaresti szakpolitikusoknál, volt tárcavezetőnél érdeklődtünk, némelyiküknél annyiszor, hogy szerintem elgondolkodtak rajta, hogy „Ne vedd fel!!!” névjeggyel mentsék el a telefonszámunkat – jó szándékúak voltak, de konkrétumokat ők sem tudtak mondani. Írtunk a Környezetvédelmi Alapnak, válaszoltak is: azt, hogy milyen számmal iktatták a levelünket. A részletekre azóta is várunk – nem mehetnek lóhalálában a dolgok egy szervezetnél, amelynek csúcsán 42 ember neve előtt írja azt, hogy „director” (igazgató) vagy „șef” (főnök). 
A legutóbbi szilárd információ, hogy a traktor-roncsprogram leírását augusztus 29-én határozattervezet formájában közvitára bocsátották. A dokumentum – amely nem végleges – elérhető a környezetvédelmi minisztérium honlapján (mmediu.ro), a sótlan „schema_de_ajutor_de_stat_TRACTOARE_FINAL.docx” megnevezéssel.
Az idén választási év van, így még az sem zárható ki, hogy a roncsprogram nem üres ígéret marad, főként, ha felsejlik újabb gazdatüntetések lehetősége…  De annyi biztos: az év eleje óta tartó ígérgetésből eddig nem a gazdák húztak hasznot.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!