Hirdetés

Hakni

Benedek-Székedy Sándor
Becsült olvasási idő: 3 perc

Ha a kedves Olvasó eddig azt hitte, hogy az olyan bizonytalan, háborús helyzetekből, mint amilyen a mai, csak politikusok meg üzletemberek húznak hasznot, lehet, hogy tévedett. Itt vannak ugyanis a különféle magyarországi elemzők, akik a tévéken, rádiókon, videómegosztókon kívül akár vidéki kultúrházakat is végighakniznak magyarázataikkal. Már-már sztárok, akik a szinte-show-műsoraikban mintha azt sugallanák, hogy a hallgatóik ezáltal közelebb jutnak a valóság megismeréséhez és megértéséhez. Nem feltétlenül kell e tudás megszerzéséhez könyveket olvasni, elég meghallgatni őket – tanuljunk könnyen, gyorsan világot értelmezni!


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Persze mindenki kíváncsi, sőt aggódó a mai globális állapotokat látva, és válaszokat keres, ami teljesen természetes. Jómagam is követem egyik-másik elemzőt, akik sokfélék. Kedvünkre válogathatunk: van köztük jópofa, szerethető, de kissé kétes hitelű öregúr, de választhatjuk a konteós biztonságpolitikai szakértőket vagy a valamelyik politikai trendbe egyértelműen beálló véleményformálókat is. És van a számomra hitelesebb, akiről bár tudjuk, melyik táborba tartozik, alkalmanként mindkét oldalnak ellent mer mondani, mítoszromboló módon, vállalva, hogy a „sajátjai” is megorrolnak rá. Szokták mondani, hogy ha minden oldalról támadnak, akkor jó úton jársz. Nem biztos, hogy ez mindig így van, de elemzők esetében helytálló megállapítás lehet.
Mindenesetre a média és a fogyasztói egyaránt jól járnak: az egyiknek van, kit megszólaltatnia, a néző-hallgató-olvasó pedig enyhítheti információ- és véleményéhségét. Ez most úgy hangzik, mintha azt állítanám, hogy nem kell érdeklődni, tájékozódni, meghallgatni szakértőket, mert úgyis mindegy. Szó sincs erről, csakhogy a baj ott kezdődik, amikor ezzel mindössze a saját világképünkre keresünk visszaigazolást, és kizárólag azokat a véleményeket vagyunk hajlandók meghallgatni, amelyek tetszenek, illetve megerősítenek hitünkben, míg mások szakértelmét vagy függetlenségét kétségbe vonjuk csupán azért, mert nekünk nem tetsző gondolatokat fejtenek ki.
Kínálatból nincs hiány, egyes szakértők örömmel kiszolgálják ezt a visszaigazolási igényt, és a közönségből sokan azt sem veszik zokon, ha gyanútlanul elmennek egy ilyen előadásra, majd váratlanul kitör egy könyvbemutató. Reklám és bevétel ez sok előadónak, miközben nyilván vannak közöttük valós tudományos teljesítményt felmutató szakértők is. Azt a tevékenységet viszont, úgy tűnik, nem részletezik a nagyközönségnek, hanem szakterületük kutatóinak és egyetemi hallgatóiknak szánják. A széles nyilvánosság számára pedig azt hakniznak, amit akarnak, meg amire igény van.
Megyek is, pattogatok egy kis kukoricát, és ülök a tévé elé, mert kedvenc elemzőm az egyik műsor meghívottja. Welcome to the show!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!