Korodi Attila: Van itt erő, közös cél, akarat

2020-ban, amikor először kérte a csíkszeredai választók bizalmát, egy tízéves tervvel állt a városlakók elé Korodi Attila, amelynek megvalósítására stratégiát dolgozott ki, csapatot al­­kotott, szakértőket vont be. A négyéves mandátum végéhez közeledve lassan elérkezik a számvetés ideje. Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét kérdeztük az elmúlt időszakról.

Korodi Attila: Van itt erő, közös cél, akarat
Fotó: Hargita Népe

– Való igaz, bár a négyéves mandátumból még van néhány hónap, számvetést gyakran készít az ember. Ha az eredményeket nézem, első körben kiemelném azt, hogy elkezdtünk stratégiailag tervezni, hozzárendeltünk eszközöket, csapatot, szakembereket, és ennek a folyamatnak köszönhetően számos uniós projekt végére pont került. Elmondhatjuk, hogy Csíkszeredában a tömbházak több mint ötven százaléka hőszigetelt, az iskolák nagy részét az önkormányzat felújította. És ott van egy olyan projekt, amelyben talán senki nem hitt, csak mi, és ma azt is kijelenthetem, hogy a hídfelújítás jobban sikerült, mint amilyenek az eredeti tervek voltak. A korábbi évekhez képest a város területén a tömegközlekedés hatékonyabban működik, olyan városrészekbe is eljuthatunk tömegközlekedéssel, ahová korábban esélyünk sem volt. Két évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy ingyenes diákbérletet bocsátunk ki, így ma már 4200 bérlet van használatban. 23 CNG üzemelésű autóbuszt vásároltunk, és amint a kivitelezés alatt álló gázsűrítő állomás beüzemel, forgalomba is helyezzük ezeket. Elengedhetetlen lépések ezek egy városon belüli valós tömegközlekedési rendszer ki­építéséhez. De az is ugyanennyire fontos, hogy a város az elmúlt években jóval többet költött útfelújításra, mint azt 2020-ig tette, ezért is jelentősen javult közútjaink állapota. Mindeközben a sport-, a kulturális, a civil szervezeti élet kibontakozott, mi igyekeztünk, s igyekszünk segíteni a jó projekteket. Közösség szempontjából nagyon dinamikus városi hangulat alakult ki, ahol mindenki megtalálta a helyét, és nemcsak a civil, a kultúra vagy a sport területén, hanem akár az egyházi hitéleti világban is, mert a történelmi egyházakkal szorosabb az együttműködés, mint valaha. 2022 áprilisában beindítottuk a mozi programszerű működését, azóta a Csíki Mozi közel ötezer nézőt fogadott. Teljesen új dimenziót kapott a kulturális élet, gyakorlatilag ma már Csíkszeredában az nem tud csatlakozni egy-egy rendezvényhez, fesztiválhoz, előadáshoz, aki nem akar. Gazdasági téren is van előrelépés: négy nagy, főleg gyártásra összpontosító vállalkozással kötött stratégiai partnerséget a város, amely révén összesen 30 millió euró értékű ipari fejlesztési beruházást valósítottak meg. Ipari park létesítésére telekkönyveztünk egy 92 hektáros területet, és hamarosan élettel telik meg a Kapocs központ, a fiatal vállalkozóknak otthont adó coworking iroda. Idéntől pedig azok a helyi vállalkozások, amelyek beruházásokat hoznak létre és ezáltal munkahelyeket teremtenek, 3 évre adómentességet élvez­hetnek ingatlanjaikra a De Mi­nimis program által. Mindez annak köszönhető, hogy a Gazdasági Konzultációs Tanácson keresztül folyamatosan konzultáltunk a vállalkozói szövetségekkel. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Mire a legbüszkébb?

– A Csíkszereda központú regionális duális képzés kialakítása érdekében egy ország­szinten egyedülálló kon­zor­ciumot hoztunk létre, amely hozzájárul ahhoz, hogy egy új szintre lépjen a szakoktatás a városban és vonzóbb legyen a fiatalok számára. Erre büszke vagyok. Olyan komplex programot indítottunk el, amellyel minden vállalkozás mellé szakképzett humánerőforrást tudunk rendelni. Büszke vagyok a Ligat-hídra, de nemcsak arra a gyümölcsöző, szerteágazó együttműködésre, amelynek köszönhetően sikeres volt a felújítás, hanem arra, amiként ez a híd betölti a kapocs szerepét a városlakók között. Mert ma ez a nagyon modern híd közösségeket köt össze. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy Csíkszeredának van egy jól működő gazdaságfejlesztési programja, amely beruházásokat vonz. Ma Csíkszereda egy nyitott város.

– A választási kampányban sokszor találkozott a városlakókkal, otthonaikban kereste fel őket, kiscsoportos beszélgetéseken is részt vett. Hogyan látja, milyen a városlakók megítélése saját városukról? 

– A csíkszeredaiak szeretik városukat, amely, saját bevallásuk szerint, élhető és családbarát. Szeretnek itt élni, szívesen részt vesznek a döntésekben. A kampányidőszak alatt rengeteg izgalmas találkozóm volt, már meghaladja a tízezret azon lakások száma, hová csapatommal együtt bekopogtunk. A visszajelzésekből hatalmas erőt merítettünk, és ennek köszönhetően tudjuk igazából elindítani a következő négy évet. Számomra a kampány időszaka egy ünnep.

– Ki lehet ragadni az elmúlt négy évből egy olyan eseményt, pillanatot, ami inspiráló volt, esetleg átsegítette nehéz pillanaton? 

– 2023-ban a városházán köszöntöttük fel a százéves csíksomlyói Lukács Anti bácsit, és abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy idén 101. születésnapja alkalmával otthonában is felkereshettem őt. Egy-egy ilyen találkozás, beszélgetés teljesen más perspektívákat nyit meg. Aztán ott van a Művészeti Egyetemek Fesztiválja, az Unscene, amelyet 2021-ben szerveztünk meg, a Covid-járvány lecsengése után, amikor újra lüktetni kezdett a város, amikor visszanyertük életkedvünket. Látom magam előtt az első Running Fesztivált 700 futóval a startvonalnál, hallom az új erőre kapott Csíki Jazz Fesztivál fellépőinek muzsikáját. És még megosztanék valamit: 2020-ban a csíksomlyói pünkösdi búcsú a Covid miatt nem tudott kibontakozni, ma is erőt ad az a pillanat, amikor a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel együtt eldöntöttük, hogy 2021-ben, minden szabályt betartva, a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben búcsút szervezünk. Amikor a kormány ezzel az eltökélt szándékkal szembesült, két nappal a búcsú előtt feloldott minden korlátozást. Úgy volt együtt Csíksomlyón 80 ezer zarándok, hogy a hatóságok nem jegyeztek utólag esetszám-növekedést. Ha valamiből merítenem kell a nehéz pillanatokban, ez az erős hit, elhatározás, cselekvési vágy erőt ad. 

– Sorsdöntő az erdélyi magyarság számára az idei EP-választás. Milyen következményekkel járhat, ha közösségünk nem rendelkezik képviselőkkel az Európai Parlamentben? 

– A csíkszeredaiak tudatában vannak annak, hogy 2024 sorsdöntő év, nekünk, magyaroknak az egész Kárpát-medencében most az a tét, hogy az új évtizednek nyertesei, ne vesztesei legyünk! Erről szólnak az idei választások. Azért kell nagy számban elmennünk szavazni, hogy legyen erőnk itthon, és legyen hangunk Európában. Hogy ne tudjanak minket megkerülni, hogy befolyásolói, ne elszenvedői legyünk a fontos döntéseknek itthon és Európában is. Június 9-én mi is beleszólhatunk abba, hogy jó irányba változzon az Unió, és közösségünknek erősebb hangja legyen Európában. Csíkszereda az erdélyi magyarság egyik jelképe, és ennek megőrzése kötelességünk. Fontos számunkra, hogy megmarad-e a város azon a pályán, amelyre az elmúlt négy évben ráállítottuk, de legalább ennyire fontos, hogy mindebben támogat-e egy olyan Európa, amelyben odafigyelnek a kis közösségekre, a kisebbségekre, a hagyományos, keresztény értékrendre. Ezért is létfontosságú, hogy megmutassuk, van itt erő, közös cél, akarat. A június 9-i választás erre kiváló lehetőség. Ha nagy számban részt veszünk a választáson, nemcsak saját városunkat, közösségünket erősítjük, hanem az egész erdélyi magyarságot.


Comandat de UDMR; Realizat de Editura Hargita Népe; Cod AEP: 23240001. 

(X)



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!