Vitáktól hangos szeptemberi tanácsülés Székelyudvarhelyen

Az elmúlt négy év méltóságteljes lezárása és békés együttműködés helyett vitáktól volt hangos csütörtökön Székelyudvarhelyen a városháza Szent István terme, ahol ultoljára ülésezett az önkormányzati testület. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Vitáktól hangos szeptemberi tanácsülés Székelyudvarhelyen
Heves gesztusok. Nem volt súrlódásmentes a közgyűlés utolsó tanácskozása sem Fotó: Hodgyai István

Nem hazudtolta meg magát a székelyudvarhelyi önkormányzati testület az utolsó rendes havi ülésén sem. A közel háromórás tanácskozás vitákkal, személyeskedésekkel volt tűzdelve, de a tanácsosok egy része többször is elhagyta a termet, ezzel jelezve, hogy nem kíván részt venni a szavazáson.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ülés Gálfi Árpád polgármester felszólalásával indult, aki elmondta, nem volt könnyű az elmúlt 8 év, de állítása szerint, ő mindig a város érdekeit szolgálta. 

Vitáktól hangos szeptemberi tanácsülés Székelyudvarhelyen
Hattyúdal. Gálfi Árpád utoljára vezette polgármesterként a közgyűlést

A testület utolsó ülésére 41 határozattervezetet terjesztett elő, ebből azonban kettőt nem támogattak a szakbizottságok, így azokat nem is lehetett megvitatni.

Az egyik a Budvár utcába tervezett úszómedence megvalósíthatósági tanulmányának elfogadására, a másik pedig a székelyudvarhelyi sportbázis modernizálására vonatkozott. Az ülésvezető megválasztását követően, aki ezúttal is Péter Balázs volt, rátérhettek a napirendi pontok megvitatásra, a határozattervezetek között ugyanis még szerepelt néhány kényes téma. 
Rögtön az első,a szejkefürdői víz- és szennyvízrendszerel volt kapcsolatos, a rendszer üzembe helyezéséről, a város vagyonába vételéről és működtetés céljából a Harvíznek való átadásáról, valamin a beruházást érintő munkálatok elmarad ellenértékének kifizetéséről kellett volna döntést hozniuk.

Péter Balázs nehezményezte, hogy azt várja a polgármester a tanácsosoktól, hogy egy olyan kifizetéshez szükséges dokumentációt szavazzanak meg, amire jelen állás szerint, nem biztos, hogy szükség volt. Berde Zoltán, RMDSZ tanácsos is hasonló véleményen volt, mint mondta a törvényszéki szakértői véleményt november elejére ígérték, azt mindenképp meg kívánják várni és annak ismeretében szavaznak majd felelősségteljesen az ügyben. Hozzátette, ha a törvényszék nem találta jogosnak a polgármester által felkért szakértő munkáját, és ők most elfogadják, akkor a tanácsosokat terheli majd az elvégzett munkálatok költsége. Úgy vélte, ez elől próbál menekülni Gálfi Árpád.

Az RMDSZ-es tanácsosok nem kívántak részt venni a szavazáson, kivonultak a teremből, így kvórum hiányában nem született döntés ebben a kérdésben.

PNDL-s pályázatról lévén szó, 2025 decemberéig tolták ki a határidőt, addig remélhetőleg sikerül pontot tegyenek az ügy végére.

Jóváhagyták viszont a költségvetés kiigazítását és a Művelődési Ház energetikai felújítására vonatkozó műszaki tervet. Ezt 17 millió lejből valósítanák meg, 15 hónap alatt.

A Palló Imre Művészeti szakközépiskola B épületének felújítására pályáznának partnerségben az iskolával, a szükséges dokumentáció összeállításához a tanács több jóváhagyására is szükség volt. A Tompa László, és a Marin Preda iskolákban a diákok számára jóváhagyták a napi élelmiszercsomagot az Egészséges étkezés és a Meleg ebéd program keretében. Elutasították viszont a Tomcsa Sándor Színház szervezeti diagrammjára vonatkozó változásokat, amelyeket Nagy Pál igazgató terjesztett a testület elé. Meghosszabították a könyvtár bérleti szerződését és zöld utat kaptak az épület egy részének megvásárlására tett törekvések is. 
Az ülés végén zárszóként Péter Balázs ülésvezető, a Szabad Emberek Párjának képviselője elmondta, sajnálja, hogy nem sikerült méltóságteljesen lezárni ezt a mandátumot, hiszen parttalan viták övezték az ülést, de bízik benne, hogy az új testületnek majd sikerül. Bíró Edith tanácsos is megköszönte mindenkinek az elmúlt négy év munkáját, és azt kívánta, hogy tegyenek meg mindent a város előmeneteléért az új testület tagjai, és maradjanak meg emberek. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!