Hirdetés

Van megoldás a nővérképző helyzetére 

A városi RMDSZ megkongatta a vészharangot, hogy veszélybe került a posztliceális asszisztensképző Székelyudvarhelyen, mert ki kell költözniük a kórház által eddig biztosított oktatótermekből. Lapunk érdeklődésére viszont kiderült, hogy van lehetőség azonnali megoldásra, és hosszú távú elképzelések is vannak. A jövő tanévre már meg is hirdették az iratkozást, de ez csak júliusban esedékes.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Van megoldás a nővérképző helyzetére 
Illusztráció Fotó: Székelyudvarhelyi Városi Kórház / FB

A székelyudvarhelyi RMDSZ közleménye szerint

jelentős veszélybe került a több mint hetvenéves múlttal rendelkező, az utolsó állami támogatásból fenntartott magyar nyelvű ápolóképzés Székelyudvarhelyen,

mert a városi kórház területén található oktatótermekre szüksége van az egészségügyi intézménynek, és – mint kiderül a kommünikéből – a posztlíceum vezetősége felszólítást kapott, hogy június 30-ig költözzön ki ezekből. Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője azt írja, hogy már számos megbeszélésen túl vannak az érintettekkel, akik azért fordultak hozzájuk, mert úgy érzik, senki nem a probléma valós megoldásán munkálkodik. Továbbá „az RMDSZ felszólítja a többségi POL-frakciót és polgármesterét, Gálfi Árpádot, hogy a kérdésre ne a politikai rivalizálás eszközeként tekintsenek, hanem közös erővel dolgozzunk egy életképes és mindenki számára elfogadható megoldáson” – olvasható a szerkesztőségünkbe pénteken elküldött dokumentumban.

Érdeklődésünkre kiderült, hogy a polgármesteri hivatalnál mégsem ültek tétlenül, és az is, hogy

a kórház az uniós támogatással megvalósuló infrastruktúra-fejlesztési projekt miatt kényszerült a lépésre, hogy felszabadítsa az egészségügyi iskola által használt két tantermet.

Ugyanakkor a konferenciatermet heti két alkalommal továbbra is felajánlja – derül ki abból a levélből, amit Ölvedi Zsolt alpolgármester küldött el az önkormányzati képviselőknek csütörtökön kora délután. Ebben szó van arról is, hogy már egy ideje keresik a megoldást, többek között a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központtal is egyeztettek, de ez az út végül nem bizonyult járhatónak. A városvezetés további lehetőségeket keresve több lehetséges megoldásra jutott. Az egyik az, hogy a volt UCECOM iskolaközpont épületének második emeletén, amely jelen pillanatban zárva van (ebben az ingatlanban működik a BBTE kihelyezett pedagógusképző tagozata – szerk. megj.), a kilenc osztályteremből a nyár folyamán felújítanak hármat mosdókkal együtt, ehhez költségvetés-módosításra lesz szükség. A hosszabb távú, rövid idő alatt nem kivitelezhető megoldás az lenne, ha a kórház területén lévő konferenciaterem tetőterében a következő években osztálytermeket alakítanának ki, ami megfelelő helyszínt biztosítana a minőségi elméleti, valamint a gyakorlati oktatáshoz.

Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől megtudtuk azt is, hogy helyszíni szemlére hívták a héten Laczkó Györgyöt, az egészségügyi szakképzésnek részben otthont adó Tamási Áron Gimnázium igazgatóját és dr. Tóth Attilát, az egészségügyi posztliceális képzés szakirányítóját, ami személyes okok miatt nem valósult meg, de a jövő héten mindenképp sort kerítenek rá.

Az RMDSZ közleménye is megemlíti ez utóbbi megoldást. „Javaslatunk, hogy önkormányzati döntéssel hosszabbítsuk meg a posztlíceum jelenlegi tartózkodását a városi kórház területén, a júliusi rendes havi tanácsülésre pedig készítsük elő a költségvetés módosítását, amelyben a az egészségügyi intézmény területén található oktatásra alkalmas elméleti termek kialakítására csoportosítunk át összegeket” – írják. 

A városi RMDSZ szerint a nővérképző menedzsmentje jobbnak látta felfüggeszteni az ápolóképzésre való jelentkezés hirdetését, és szerintük megoldás hiányában egyszerűen nem indul új évfolyam.

Bár telefonon itt nem értünk el illetékest, a Székelyudvarhelyi Asszisztensképző-Posztlíceum Facebook-oldalán megtaláltunk minden információt a jövő tanévre való jelentkezéshez:

ötvenhat helyet hirdettek meg, ennek fele ingyenes, fele költségtérítéses.

A felvételi jegy felét az érettségi vizsga átlaga, másik felét pedig a középiskolai tanulmányi átlag adja. Iratkozni július 10–20. között lehet.

Zörgő Noémi, aki a városi kórház kommunikációs felelőse is, hangsúlyozta, hogy természetesen az asszisztensképzés gyakorlati része továbbra is az egészségügyi intézményben folyik.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!