Hirdetés

Üzentek az utókornak: rajzok, fogalmazások, versek az időkapszulában 

Elkezdődött a Farkaslaka községbeli Székelyszentléleken a bölcsőde építése. A munkálatok néhány hete már tartanak, pénteken időkapszulát helyeztek el az utókor számára. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Üzentek az utókornak: rajzok, fogalmazások, versek az időkapszulában 
Leengedték az időkapszulát. Az építőmunkásoké a terep a továbbiakban Fotó: Hadnagy Éva

Ünnepelni gyűltek össze iskolások és kisgyermekes családok pénteken Székelyszentléleken, ahol elkezdődött a bölcsőde építése. Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere úgy fogalmazott: nagy vágyuk válik valóra a bölcsődével a lakosoknak, amelyet akkor fogalmaztak meg egyértelműen, amikor a 2021–2027-es fejlesztési stratégiát állították össze. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hadnagy Éva
Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere

– Nagy igény mutatkozott a bölcsődére, és nagyon örülünk, hogy ma itt állhatunk és láthatjuk, hogy az építkezés nagy erőkkel folyik. Bízunk benne, hogy nagyon sok család segítségére válik ez az új intézmény, és meg tudjuk tölteni élettel – fogalmazott az elöljáró.

A község vezetői és a meghívott vendégeken kívül az eseményen részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Ünnepi beszédében emlékeztetett: 2020-ban olyan programok indítása mellett döntöttek, amelyek segítik a fiatal családokat a gyermekvállalásban, ilyen volt többek között a bölcsődeépítési program is.

Hadnagy Éva
Ünnepség. Kelemen Hunor is felszólalt 

– Ezt a programot mi, azaz az RMDSZ kezdeményezte, és én erre nagyon büszke vagyok, hiszen egy igencsak fontos eleme a családpolitikánknak. Nemcsak aszfaltot építünk, és vasbetonban gondolkodunk, hanem közösséget akarunk építeni, ehhez pedig intézmények kellenek – fogalmazott Kelemen Hunor.

A rendezvényen Antal Lóránt szenátor, Ladányi László Zsolt képviselő, valamint Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke is jelen voltak. Ünnepi beszédeikben az összefogás erejét, a jövő építésének fontosságát hangsúlyozták, ugyanakkor elismerésüknek adtak hangot a községben tapasztalható fejlesztések miatt.

Hadnagy Éva
Építőtelep. Szemmel láthatóan elkezdték a munkát

Az ünnepséget kisgyermekek szavalatai és dalai színesítették, majd elhelyeztek egy időkapszulát a bölcsőde alapjába. Az utókor számára a mostani negyedik osztályosok készítettek rajzokat az általuk elképzelt jövőről, de fogalmazások is bekerültek, akárcsak a műszaki információk a bölcsőde építéséről. A meghívottak kézjegyükkel látták el a dokumentumokat.

– Bízunk benne, hogy pár száz év múlva, amikor kiveszik majd ezt a kapszulát, akkor is magyarul gondolkodó, magyarul beszélő emberek élnek majd itt – jegyezte meg Kovács Lehel polgármester.

A meghívottak a kapszulát közösen helyezték el a kialakított aknában, amelyet be is betonoztak, a bölcsőde elkészülése után pedig márványtábla jelzi majd a helyét. Az esemény zárásaként Bíró Barna Boton egy gyermekrajzot ajándékozott Kelemen Hunornak, és arra kérte, helyezze el az irodájában, merítsen belőle erőt a nehéz időkben, hiszen Székelyföldet a gyermekek igazi tündérkertnek látják.

Farkaslaka községben évente mintegy hatvan gyermek születik, éppen ezért a közepes méretű, azaz 70 férőhelyes bölcsőde építésére pályázott támogatásért az önkormányzat.

Hadnagy Éva
Munkában. Egy év alatt kell megépíteniük a bölcsődét

A beruházás értéke 17,7 millió lej, amelyet az Országos Beruházási Társaságon (CNI) keresztül valósítanak meg. A beruházás kivitelezését egy székelyudvarhelyi vállalat végzi, és egy év áll a rendelkezésére, hogy befejezze a bölcsődét.

Országszerte egyébként a program keretében 255 bölcsődéét építenek, Hargita megyéből a székelyszentléleki az első, amelynek elkezdődött az építése.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!