Hirdetés

Uniós pályázatból újul meg a tanintézet

A 2018-ban megnyert projektet már tavaly év végére kellett volna befejezni, de most úgy tűnik, hogy nem lesz hosszas a késedelem: akár nyárára is elkészülhet Szé­kely­ud­var­hely egyik legnagyobb szakképző tan­in­té­ze­té­nek a kor­sze­rű­sí­té­se. A pályázat fő célja a hőszigetelés volt, emellett a főépület teljes felújítása is belefért.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Uniós pályázatból újul meg a tanintézet
Megszépül a Bányai. Belső munkálatok vannak még hátra Fotó: Hodgyai István

A jelenleg kivitelezés alatt álló projektek közül ez az egyik, amelynek befejezési határidejét át kellett ütemezni. Az euró­pai uniós pályázatot még 2018-ban nyerte meg a város, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola korszerűsítésére, hőszigetelésére és felszereltségének javítására, majd 2019-ben írták alá a finanszírozási szerződést, és a tervezés után csak 2021-ben indult a közbeszerzési eljárás. Egy helyi cég szabálytalanság miatti kizárása, óvások, a pályázatok újraértékelése után egy, az első körben is nyertes bukaresti vállalkozással kötötte meg a polgármesteri hivatal a kivitelezési szerződést, és 2022 nyarán indult el a munka a tanintézetnél.

– Időközben még a 15-ös kormányrendelet módszertanának elfogadására is várni kellett, ez ugyanis az elszaladt árakat és a munkadíjakat volt hivatott kezelni, hiszen kérdéses volt, hogy az elnyert 12 742 891 lejes költségvetésbe a jelenlegi anyagárak és bérek mellett mi fér bele. Időközben megjelent a szabályozás, a kivitelező kérte az árak módosítását. A beruházás összértéke 12 903 131 lejre módosult

– tájékoztatott Zörgő Noémi, a hivatal szóvivője, megjegyezve, hogy a projektben a város önrésze 4 százalék, és év végéig kell befejezni a munkát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Feleki Csaba iskolaigazgató elmondta, a késedelem után is döcögősen indult a kivitelezés, aztán pár hónap után fellendült a tevékenység, azóta elég jó ritmusban haladnak.

– Tavaly decemberre kellett volna pontot tenni a projekt végére, de idén biztos befejezik, hiszen 75–80 százalékban elkészült a munka, sőt, ígéretet kaptunk arra, hogy két-három hónapon belül végeznek

– közölte az igazgató.
Ennek nemcsak a korszerűsítés miatt örülnek az iskolánál, hanem azért is, mert így az új tanév kezdetére végre helyre kerül minden, hiszen a munkálatok ideje alatt a műhelyekben, a bentlakás tanulótermeiben is osztályokat kellett elhelyezni. Dupla szakos osztályaik is vannak, amelyeknek a szakórák idejére két teremre van szükségük. 

Hodgyai István
Belső munkálatok vannak még hátra. Megszépül a Bányai


Mint megtudtuk, a tetőszerkezet felújítása, a nyílászárók cseréje és a külső szigetelés már kész van, az épületen kívül még dolgoznak a szennyízrendszer építésén, de többnyire már csak belső munkálatok vannak hátra. A nagy volumenű korszerűsítés a tanintézet főépületét érinti, ugyanis a sportcsarnok és az étkezde aránylag még újnak számít.

– Nemcsak az oktatás színvonalában, hanem az iskolai infrastruktúra szempontjából is haladást tudunk így felmutatni, európai szintű körülményekkel és lehetőségekkel fogadhatjuk a térség diákjait. Az oktatóműhelyeink is rendben vannak, egyéb pályázati forrásokból folyamatosan bővítjük a felszerelésüket

– sorolta Feleki.
A hamarosan befejeződő projekt részeként teljesen új vízhálózatot, valamint fűtésrendszert telepítettek, bár fő cél a szigetelés volt, hogy a lehető leghatékonyabb és költségkímélő legyen az ener­gia­felhasználás. Új kazánokat is kapnak, továbbá a 2A és 2B épületekre a hőszigetelés mellett fotovoltaikus nap­e­lem­rendszert is felszerelnek. Jelenleg már a termek padlóburkolatán dolgoznak, várják a megrendelt ajtókat, következik a mosdók felszerelése. Feleki Csaba igazgató azt mondta, olyan lesz a főépület, hogy az elkövetkező 30-40 évben már nem lesznek problémáik vele.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!