Hirdetés

Udvarhelyszék szabadtéri pünkösdi ünnepe

Rendhagyó módon, egy közeli dombtetőn ünneplik pünkösdöt a bikafalvi reformátusok. A helyiekhez évről évre egyre többen csatlakoznak egész Udvarhelyszékről.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Udvarhelyszék szabadtéri pünkösdi ünnepe
Fotó: Bikafalvi Református Egyházközség

Idén negyedik éve, hogy Isten szabad ege alatt tartják a bikafalvi reformátusok a pünkösdi ünnepi istentiszteletet és osztják ki az úrvacsorát. A rendhagyó ünneplés Bardócz Csaba református lelkész nevéhez köthető, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy megszólítsa a híveket: mint mondja, az ilyen alkalmakon rendszerint sokkal többen vesznek részt, mint ahányan elmennének a templomba. Az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a résztvevők száma, nemcsak a faluból és a környező településekről érkeztek a szokatlan ünneplésre, hanem egész Udvarhelyszékről. A lelkész szerint egyfajta protestáns zarándoklatként is értelmezhető a szabadtéri pünkösdi ünnepük, amely egyedi egész Erdélyben.
Az ötlet a koronavírus-járvány után született meg, amikor már tarthattak istentiszteleteket, csak nem zárt helyen, vagyis nem a templomban. Előző szolgálati helyén történt mindez, és akkor döntött úgy, hogy egy közeli dombon tartják meg az ünnepet.

– Olyan euforikus hangulat kerekedett, amit, úgy véltem, itt, Bikafalván is érdemes folytatni. Igaz, kétkedve fogadták a gondolatot a hívek, de azóta is nagyon sokan eljönnek, szeretik a szabadtéri ünnepet

– számolt be.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az istentisztelet pünkösd vasárnapján 11 órakor kezdődik a bikafalvi nyereg nyugati kápáján, ahol egy nagy méretű sátorba várják a híveket, padokkal, székekkel, majd úrvacsorát osztanak.

– ,,És hallatszott szélnek zúgása” – hangzik el a pünkösdi történetben, ezt a templomban elképzelni kell, a természetben viszont érezzük saját bőrünkön, így kicsit mi is részesei vagyunk ennek a történetnek

– fogalmaz Bardócz Csaba.
Idén az eseményen a Vizsolyi Biblia hasonmását is meg lehet tekinteni, illetve az úton kifelé igei meglepetések várják a zarándoklókat, több különböző állomással.

– Rövid kis igék olvashatók a papírszeleteken, így a kifelé úton elmélkedhetnek a résztvevők, ezzel gondolataikat a pünkösdi ünnepkörre próbáljuk még inkább irányítani

– jelezte a lelkész.
Mivel pünkösd a Szentlélek ünnepe, jelképe pedig a galamb, az istentiszteletet követően galambokat engednek el. A Szentlélek hegyének nevezett magaslat terepjáróval is megközelíthető, ám évről évre egyre többen választják a gyalogos zarándoklatot. Az idősebbeknek azonban biztosítják a szállítást, ha szükséges.

– Ha valami más, nem a megszokott, akkor az emberek számára is érdekesebb és vonzóbb. A lényeg, hogy eljusson mindenkihez az ünnepi üzenet, és ha ilyen formában mutatkozik igény a befogadásra, akkor mi ilyen formában küldjük az üzenetet

– jegyzi meg Bardócz Csaba.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!