Hirdetés

Tizenöt műhely fog helyet kapni benne

Jelentősen késleltette a zonális rendezési terv elkészítése a kisiparosoknak szánt inkubátorház felépítését Székelyudvarhelyen, viszont mostanra csak az építési engedély kiállítására vár a beruházó. A projekt teljes megvalósítása további finanszírozástól is függ, ezért a városháza tárgyalásokat kezdett a finanszírozóval, hogy azt a 2021–2027-es pályázati ciklusba is áttehessék.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tizenöt műhely fog helyet kapni benne
Az építési engedély kiállítására vár a beruházó Fotó: Hodgyai István

Két hete munkagépek lepték el a székelyudvarhelyi Budvár negyed egyik részét, azóta már egy termetes, feltöltött és földgyaluval is megjárt területet láthatnak az arra járók. Lapunk munkatársai a helyszínre látogatva megtudták, hogy az elegyengetett terület a kisiparosoknak szánt inkubátorház leendő helye lesz, amit az építési parancsot követően el is kezd a kivitelező csapat. Az inkubátorház felépítésére még idén márciusban kötötte meg a szerződést Gálfi Árpád polgármester egy három cégből álló társulással, melynek tagjai a Viadukt Kft., az ING Service és a Total Structure Design. A Regionális Operatív Programból (POR) finanszírozott pályázatból megvalósuló beruházás igazodik az övezeti rendezési tervhez, az L alakú épület nyitása a Nagy-Küküllő fele lesz, és összesen tizenöt kisiparos műhelyének fog helyet biztosítani.
Az inkubátorház felépítésének elindítása már a legutóbbi tanácsülésen is szóba került, és mint megtudtuk, már csak az építési engedély kiállítására van szükség, hogy a hivatal kiadja a kezdési parancsot a munkálatok elvégzésére. Megkeresésünkre Máthé László Ferenc, a városháza közkapcsolatokért felelős irodájának vezetője elmondta, hogy a beruházásról még folynak a tárgyalások a finanszírozóval arra vonatkozóan, hogy áttegyék a projektet a 2021-2027-es pályázati ciklusba további finanszírozás szüksége miatt. Máthé elmondása szerint a projekt összértéke 10,8 millió lej, ami 50-50%-ban oszlik a város és az uniós, megyei, valamint a kormánypénzekből érkező források közt. Az irodavezető néhány, a tervekben végbement változásra is felhívta a figyelmet, ami logisztikai szempontból módosította az épületet. 

Hodgyai István
– Annyi változás történt, hogy nem két raktár lesz, hanem csak egy, mert egyikből kazánházat alakítanak ki. Viszont marad a tizenöt műhely és az adminisztrációs épület, a parkoló ugyanakkora lesz, mint az eredeti tervben szerepelt. Máthé azt is a változásokhoz sorolta, hogy a bekötőút rövidebb lesz a korábban tervezettnél, mivel az időközben elkészült PUZ (övezeti rendezési terv) másképpen rajzolta meg a területet.
A munkálatok elkezdéséről az is kiderült, hogy nem volt zökkenőmentes, ugyanis az övezeti rendezési terv jelentősen késleltette azt. – Majdnem két év kellett a PUZ elkészítéséhez, ami alapfeltétele volt a pályázat folytatásának – jegyezte meg Máthé, rámutatva, hogy egy teljes PUZ-dokumentáció elkészítése engedélyekkel, jóváhagyásokkal együtt igencsak időigényes. Kérdésünkre, hogy a létesítmény felépítése után hogyan fogják a kisiparosok átvenni a műhelyeket, van-e a beköltözésükre egy kidolgozott ütemterv, azt felelte, hogy ennek lebonyolítását a Hargita Business Center vállalta. Máthé hozzátette, nemcsak a beköltözést fogja a HBC koordinálni, üzleti tervet készítettek és a működtetés feladatát is felvállalták.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!