Hirdetés

Terjed a Zöld lábnyom

Ezer facsemete elültetésével hoznák létre civilek a Fel­ső­bol­dog­fal­vi Szelíd­gesz­te­nyést. Mivel a gesztenye akár 1200 évig is élhet, méltán bíznak abban, hogy tevékenységük akár évszázadok múlva is pozitív hatással lesz a fel­ső­bol­dog­fal­vi közösségre. Önkéntesek jelentkezését várják a szombati faültetésre.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Terjed a Zöld lábnyom
Szelídgesztenye-liget levélformában. A klímaváltozással új fajok is meghonosodhatnak Fotó: SZ. K. A.

A Szé­kely­ud­var­helyi Közösségi Alapítvány (SZKA) a Holnap Erdeje Alapítvány (Fundația Pădurea de Mâine) pályáza­tán elnyert pénzből indítot­ta útjára az idei Zöld lábnyom projektet, erdei iskola tevékenységekkel, erdőfürdővel és nagyszabású faültetéssel. Magát a faültetést már több éve „művelik” ud­var­hely­szé­ki terepeken más-más támogató partnerekkel, ezúttal viszont tényleg nagy dobásra készülnek: a felsőboldogfalvi közösséggel, más önkéntesekkel közösen a Fel­ső­bol­dog­fal­vi Református Egyházközség területén, a temető felett mintegy ezer szelídgesztenye-csemetét ültetnek el.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kádár Tibor-Sándor erdész szakmai irányításával, a helyi közbirtokosság részvételével zajlik az akció, a szakember azt írja közösségi oldalán, hogy a klímaváltozás indokolja olyan fajok elültetését, amelyek korábban nem voltak jelen a térségben, azaz olyan fákat ültetnek el, amelyek jobban bírják a szárazságot és a megemelkedett hőmérsékletet. Egyébként egy kutatás azt is kimutatta, hogy a tervezett helyszín kimondottan előnyös a szelídgesztenyének – mondta Csáki Rozália programfelelős. Hazai termesztésű csemetéket vásároltak, és a szelídgesztenye levelének mintájára alakítják ki a beültetett területet. Természetes anyagból készült jelzőtáblákat is kihelyeznek majd, és a fákat örökbe lehet fogadni – tudtuk meg.
A szervezők reménykednek az időjárás javulásában, és terveik szerint szombaton 10 órakor kezdik a munkát. Mintegy 150 önkéntest tudnak fogadni, akiket arra kérnek, hogy az esemény Facebook-oldalán töltsék ki a regisztrációs ívet. Kedvezőtlen idő esetén elhalasztják a tevékenységet, erről közösségi felületeiken és üzenetben is értesítik a bejelentkezett résztvevőket – közölte a programfelelős.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!