Tehetséggondozás Legato módra

Pénteken örömzenei koncerttel ért véget a nyolcadik alkalommal megszervezett Dinamika zenetábor. A táborral vidámságot és életet visznek évről évre egy elnéptelenedő udvarhelyszéki faluba, a résztvevők pedig a vidéki csendben hangolódnak egymásra és a zenei dallamokra.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tehetséggondozás Legato módra
Táborzárás a felújított templomban. Zenés napok Lókodban Fotó: Asztalos Ágnes

Idén tízéves a Legato Egyesület, amelyet elkötelezett zenepedagógusok hívtak életre Székelyudvarhelyen. A vakáció elején Székelyudvarhelyen szervezték meg a kisebbeknek szóló Hangoló és Legato táborokat, a múlt héten pedig a negyedik és nyolcadik osztály közötti korosztálynak szóló Dinamika tábort.

Büntetik a csíkszeredai kórház környékén szabálytalanul parkolókat

A hatóságok büntetőcédulát helyeznek ki ezentúl a csíkszeredai kórház környékén szabálytalanul parkoló járművekre – tájékoztat közleményében a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A tábor helyszíne hagyományosan Lókod, a Homo­ród­szentmártonhoz tartozó kihalófélben lévő falu, ahol a Lia és a Wolter Ala­pít­vány vásárolt fel házakat, amelyekben hátrányos hely­zetű, sérült vagy árva gyermekekkel foglalkoznak, illetve vendégházakat működtetnek. Idén 55 gyermek vett részt, Udvarhelyszékről, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Ko­­lozsvárról érkeztek, sőt, Németországból is jött egy testvérpár – tudtuk meg Sófalvi Emesétől, a Legato elnökétől, aki még hozzátette: a résztvevők 95 százaléka visszatérő.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A táborban olyan értékekre fektetjük a hangsúlyt, amelyek a mi gyermekkorunkban is értékek voltak: nincs telefonozás, de van asztalitenisz, csocsó, tábori posta, kincskeresés, karaoke, számos egyéb közösségi tevékenység. Emellett minden délelőtt hangszeres oktatás zajlik egyéniben (gitár, klasszikus hegedű, zongora, furulya és fuvola, és van egy nagyon erős népi ének szekció is), vannak csoportos ritmusórák és kórus, továbbá ún. kamarazene-foglalkozásokat is tartunk, ahol a nem zeneiskolás résztvevők is belekóstolhatnak a közös, egymásra hangolódó zenélésbe. Visszajelzésekből tudjuk, hogy azok a dallamok, amit itt tanultak, egész évben velük maradnak

– részletezte Sófalvi Emese egyetemi oktató. 

A tábor zárókoncertje egy igazi örömzene: a gyermekek szüleiknek mutatják meg, mivel gazdagodtak egy hét alatt. Ezt az idén pünkösdkor átadott, felújított unitárius templomban tartották péntek délután, amely egyébként évekig csak egyszer, a záróesemény idején telt meg élettel. A Dinamika zenetábort a megyei és a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatta. A vakáció idején még van egy Legato program: augusztusban szervezik meg a „Nem úgy van most, mint volt régen...” népi ének továbbképzőt fiataloknak. Ősszel pedig izgalmas, hiánypótló újdonságokkal jelentkezik az egyesület.

– Szeptemberben iskolásoknak szóló „orgonakóstoló” hangversenyekkel készülünk, és novemberben baba-mama koncertsorozatot indítunk el

– mondta még el Sófalvi Emese.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!