Szűkösen, de elkezdhetik a tanévet

Az udvar építőtelep, az új épületszárnyat már vakolják, az épület frontja majdnem rendben, viszont az iskola vezetőségének tiltakozása ellenére le akarják cserélni a régi, több évtizedes bejárati ajtót. Bő egy hét van az iskolakezdésig, és egyelőre nehéz elképzelni, hogy itt tanévnyitót tartanak szeptember 9-én. Székelyudvarhely egyik legrégibb iskolája európai uniós forrásokból újul meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szűkösen, de elkezdhetik a tanévet
Új ajtón az új tanévbe? A munkatelep egyelőre marad Fotó: Asztalos Ágnes

Az iskolaigazgató úgy látja, hogy jóval több embernek kellene dolgoznia az építkezésen, hogy időben befejezzék a beruházást. Libik Győző ennek ellenére reménykedik, hogyha szűkösen, összehúzódva is, de valahogy el tudják indítani az új tanévet. A székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskolánál február végén kezdődött nagyszabású korszerűsítés és egy új szárny építése. Bár az épület frontján eddig megőrizte a kivitelező a közel százéves ingatlan stílusjegyeit, viszont – mint mondta szomorúan az igazgató – úgy tűnik, hogy a régi, tömörfából készült bejárati ajtót – amely feltehetően egyidős az 1935-ben elkészült épülettel, és amit már egyszer restauráltak – tűzvédelmi előírásokra hivatkozva ki fogják cserélni.

– Valóban megtörténik a csere

– erősítette meg lapunknak a polgármesteri hivatal munkatársa.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A projekt vezetője, Lőrincz Árpád közölte, az épület nem műemlék, az övezet sem az, a tűzvédelmi előírásoknak pedig nem felel meg az ajtó, többek között azért, mert befelé nyílik. A tervben új, fából készült termopán nyílászáró szerepel. Lőrincz ugyanakkor kijelentette, hogy nem lesz probléma az iskolakezdéssel, bő egy hét múlva éppen annyi terem lesz kész, ahány osztály van az iskolában.
A polgármesteri hivatal európai uniós pályázatból korszerűsíti az épületet, a munkálatokat a helyi Termolang Kft. végzi. Gedő Botond építésvezető mérnök is azt mondta, hogy a tanév első napjára négy termet és az alagsort leszámítva az épület többi részét használatba lehet venni, az udvarról is elhordják a törmeléket, lekövezik, ahol kell. Elkészült az új szárny, teljesen kicserélték a közműrendszereket, újrafödték az épületet, szigetelték, burkolták kívül-belül, felszerelték az új belső nyílászárókat, elkészültek az új mosdók, a tervben szereplő munkálatoknak nagyjából 95 százalékával vannak készen. Október közepére kellene végezni, de a mérnök szerint nem valószínű, hogy sikerül tartani a határidőt, ugyanis mindössze két hónapig, a nyári vakáció idején tudtak teljes erőbedobással dolgozni, az iskolakezdés ismét lelassítja a munkát. Meglátása szerint az év végéig tudják teljesen befejezni a beruházást, ha pedig sikerül a külső területrendezést is „beszorítani” a költségvetési keretbe, akkor az tavaszig is elhúzódhat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!