Hirdetés

Székelyudvarhelyen járőrözött a budapesti Hagyományőrző Rendőrszázad

Korábban a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség látogatott el Budapestre, hogy a meghívásnak eleget téve részt vegyenek az országos rendőr- és tűzoltó-találkozón, most a budapesti Hagyományőrző Rendőrszázad képviselete látogatott el a székely anyavárosba.

Pál Emil
Székelyudvarhelyen járőrözött a budapesti Hagyományőrző Rendőrszázad
A helyi városháza elől indultak járőrözni. A rendőrség mosolygós arcai Fotó: Pál Emil

A Hagyományőrző Rendőrszázad képviselete vasárnap este érkezett meg Székelyudvarhelyre, rendhagyónak számító járőrözésüket viszont hétfőn délben kezdték.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ezalatt körbejárták a város központi zónáját képező főbb utcákat, és a szejkefürdői Mini Erdély Parkba is ellátogattak.

Bogdán András, a rendőrszázad főparancsnoka szerint kézenfekvő volt számukra, hogy Székelyföldön is építsenek kapcsolatokat, hiszen Szlovákiában, Szerbiában és Szlovéniában már folytattak hasonló tevékenységet, ahol a szakmai tapasztalatcsere mellett ismeretségek és barátságok is kötődtek.

– A mi hivatásunk országonként különbözik, ezért több olyan dolgot is tanulhatunk egymástól, amely mindkét fél számára érdekesnek, addig ismeretlennek bizonyul. Évente bővítjük kapcsolatainkat, és bár elsősorban a történelmi időszakokra fókuszálunk, nem kivétel a székelyudvarhelyi helyi rendőrség sem, ami már tízéves múltra tekint vissza – fogalmazott a járőri szolgálat megkezdésekor Bogdán.

Székelyudvarhelyen járőrözött a budapesti Hagyományőrző Rendőrszázad

A hagyományőrző rendőrszázadról fontos kiemelni, hogy

korabeli egyenruhában (1909) teljesítenek szolgálatot, feladatuk, hogy a századfordulón ismert rendőri magatartással segítsenek és szóba elegyedjenek a járókelőkkel, ami mellett bemutatókat is tartanak a régi eszközökről, fegyverekről.

– A hagyományokon alapul a jövő. Mi vagyunk a rendőrség mosolygós arca, amikor meglátják az egyenruháinkat, mosolyogni kezdenek az emberek. Sokaknak jólesik, hogy megkérdezzük: segíthetünk-e, elvehetjük-e szatyrot, hogy telik a napja? – mutatott rá Bogdán, mikor a negyvenegy főt számláló hagyományőrző egység feladatairól kérdeztük.

A rendőrszázad képviseletét fogadó helyi rendőrség osztályvezetője, Katona Lóránt szerint mérföldkő egy ilyen kapcsolat születése, hiszen a tapasztalatcsere mellett újdonságot is jelent a városlakók számára a díszes egyenruhába öltözött hagyományőrzők jelenléte.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!