Hirdetés

Síremlékeket újítanak fel

Három éve egy civil összefogásnak köszönhetően indult el az az akció, ami a székelyudvarhelyi belvárosi református temető régi síremlékeinek felújítását és állagmegőrzését célozza. A kezdeményezés fordulóponthoz ért: egy síremléket sikerült a helyi Tomcsa Sándor Színház partnerségének köszönhetően felújítani, egy másik felújítása pedig folyamatban van. 

Pál Emil
Síremlékeket újítanak fel
Megőrzik a jeles személyiségek síremlékeit. További partnereket keresnek Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben számos jeles, a székely anyavárosban született vagy ott kiemelkedő közösségi munkát végzett személy síremléke található, melyek legtöbbje gondozatlan, elhanyagolt állapotban van. Ezeknek a síremlékeknek helyreállítását, valamint a temetőben nyugvó jeles személyiségek gyűjteménybe való jegyzését tűzte ki célul egy helyi szakemberekből és történészekből álló civil csoportosulás. Az akció keretében első ízben Szigethi Gyula Mihály, a Református Kollégium egykori rektora és Pósa Mihály vándorszínházi társulatvezető síremlékét újítják fel a Tomcsa Sándor Színház partnerségének köszönhetően – hangzott el a temetőben tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Nagy Pál színházigazgató szerint, mivel tavaly volt a színház megalakulásának 25. évfordulója, még inkább szimbolikus értékű számukra, hogy „nemcsak előre tekintenek, hanem hátra is”. Mint elmondta, a síremlékek felújítása csak az első része a színháztörténeti akciótervnek, ugyanis Katona Zoltán helytörténész jóvoltából de­cemberben fog megjelenni Székelyudvarhely színháztörténeti kiskönyve.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Síremlékeket újítanak fel
Fecső Zoltán történész, az akció egyik kezdeményezője szerint példaértékű, hogy sikerült bevonni partnerként egy intézményt a síremlékek felújításába, ugyanakkor kiemelte, hogy az értékmentés sikere csapatmunka volt, hiszen Hermann Gusztáv, Roth András Lajos és Gidó Csaba történészek, Berze Imre szobrászművész, valamint Balla Árpád Zoltán fotográfus közreműködésével született meg. Pitó Zsolt református lelkész kiemelte: amellett, hogy szakmai csoporttal keresik a menthető értékeket, partnereket is keresnek, mivel az egyháznak nincs elegendő anyagi tőkéje a síremlékek felújításához. Mint mondta, külön öröm lenne, ha tanárok, orvosok csoportja és az elhunytak utódai vállalnák a felújításokhoz szükséges anyagiak előteremtését, ami által segítenének tudatosítani a városlakók számára, hogy mekkora értékek lelhetők fel a temetőkertben. A lelkész szerint a színházzal partnerségben megvalósuló két síremlék felújítása csak az első lépés, hiszen két másik sír helyreállítása is zajlik, melynek költségeit a magyarországi külgazdasági és külügyminisztérium támogatja. A hosszú távú tervek közt az is szerepel, hogy a temető bejáratánál egy térképet létesítenek, ami a temető híres elhunytjainak sírhelyét jelzi.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!