Hirdetés

Népszerű karsztvidék

Vízi drónnal próbálják jobban megismerni a hegyi­mentők a Vargyas-patak szur­dokában alakuló új barlangrendszereket, a szárazság miatti alacsony vízállás jó feltételeket teremtett a kutatáshoz. A szentegyházi különleges mentőcsapat ezenkívül folyamatosan fel­ügyeli a kirándulóhelyet, óvják a turisták biztonságát.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Népszerű karsztvidék
Mindent látó vízi drón. Víznyelők titka Fotó: Szentegyházi mentőcsapat

Hargita megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Vargyas-szoros, a majdnem négy kilométer hosszú mészkőszurdok a Vargyas-patak völgyalakító, bevágó tevékenységének, illetve a karsztos folyóvízi eróziónak az eredménye. Székelyföld egyik legnagyobb kiterjedésű karsztvidékén száznál is több barlang alakult ki, sőt, a patak szintjén jelenleg is alakulóban van egy újabb, azaz aktív a barlangrendszer.
A múlt héten adta hírül közösségi oldalán a szentegyházi önkéntes hegyi-, bar­langimentő és búvárcsapat, hogy vízi drón segítségével próbálják jobban feltérképezni ezeket a vízrendszereket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A technika alkalmas arra, hogy jobban megismerjük a víznyelőket, hogy pontosabb adatokat gyűjtsünk a terület geomorfológiai és hidrológiai jellemzőiről. Hozzáférhetünk olyan nehezen megközelíthető helyekhez is, amelyek korábban nem voltak elérhetők hagyományos módszerekkel, ezáltal bővülnek ismereteink a szoros természeti adottságairól és potenciális veszélyeiről. Mivel mi barlangi mentéssel is foglalkozunk, ez fontos számunkra

– hangsúlyozta Szőcs Tibor, a különleges mentőcsapat vezetője. 

Népszerű karsztvidék
A kutatáson kívül a szentegyházi csapat a kirándulóidényben minden hétvégén ügyeletet működtet a Vargyas-szorosban, közben karbantartják, illetve szükség esetén cserélik a turisták biztonságát szavatoló hidakat, átkelőket. Új hidat építettek a Ló-barlang (Ló-csűr) elé, és nemrég a Homoródalmás felőli bejáratnál a régi vécé helyett két új illemhelyet helyeztek el – sorolta az újdonságokat Szőcs Tibor.
Rákérdeztünk a medvék jelenlétére is. A hegyimentő elmondta, bár élnek vadak a szurdokvölgyben, eddig még nem okoztak problémát. Ugyanakkor készülnek olyan tájékoztató táblák felállítására, amelyek a helyes kiránduló-felszerelésre, öltözetre, valamint a megfelelő viselkedési szabályok betartására hívják fel a figyelmet.

– Például arra, hogy túracipőt húzzanak a látogatók, ne papucsban jöjjenek. Vagy ha kutyával kirándulnak, azt mindig pórázon vezessék, ne engedjék el, mert a medvét felingerelheti, és csapjanak zajt, hogy a vadak vegyék észre az emberek közeledtét. Arra mindig felhívjuk a figyelmet, hogy ne szemeteljenek, mi pedig rendszeresen összeszedjük a kirándulók után ott maradt hulladékot

– mondta a szentegyházi hegyimentők vezetője.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!