Mozgás, öröm és agytorna

Elkezdődtek a szenior táncklub székelykeresztúri és székelyudvarhelyi órái. A tánc az öröm, a mozgás és az agytorna összességét jelenti, a testre gyakorolt jótékony hatása mellett segít az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében is.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 2 perc
Mozgás, öröm és agytorna
Több mint hatvanan táncolnak hetente. Kikapcsolódás Fotó: Lőrincz Edit

Szenior táncklubot szervez Lőrincz Edit szakképzett oktató székelyudvarhelyi és székelykeresztúri szépkorúak számára. A programot e hónaptól folytatják a nyári szünetet követően, de a táncórák márciusban kezdődtek, amelyre nagy érdeklődést mutattak az idősek mindkét városban. Lőrincz Edit oktató a Hargita Népének elmondta, a heti egy alkalommal megtartott táncórákon körülbelül harminc személy szokott részt venni. 
Az oktató ismertette, hogy a szenior tánc egy időseknek szóló mozgásforma, amely Németországból és Hollandiából származik, az említett országokban negyvenöt éve foglalkoznak vele, és mind a mai napig fejlesztik. A mozgásforma egyfajta tánc, de nem a fizikai megerőltetés a célja, sokkal inkább a memóriát veszi igénybe, ezért is hasznos az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében, illetve szinten tartásában.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Lőrincz Edit elmondta, különböző koreográfiákat tanít meg az időseknek, amelyeket időről időre újra eltáncolnak, így fontos a lépések megjegyzése, ám minden órán más koreográfiát tanulnak, azért, hogy ne váljon rutinná egy-egy lépés, így folyamatosan használatban legyen a szépkorúak memóriája. A tánc javítja az állóképességet és természetesen az izmoknak, ízületeknek is jót tesz, de nem megerőltető, így nem fárasztja le az idős szervezetet. Egyfajta örömforrás is, hiszen testileg-lelkileg feltöltődve távoznak a több mint egyórás alkalmak után a résztvevők. 
A programot Székelyudvarhelyen a Diakónia Ke­resztény Alapítvány támogatja, ők és az Unitárius Egyház biztosítja a termet, Székelykeresztúron pedig a helyi Diakónia, a Református Egyház és Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala segíti az idősek ezen foglalkoztatását. A táncórák mellett egyéb tevékenységek is zajlanak a közösségekben, szombaton, szeptember 21-én villámcsődülettel készülnek a tánccsoportok Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen az Alzheimer-világnap alkalmából, az eseményen a betegség terjedésének veszélyeire, a visszaszorításának fontosságára, a tévhitek eloszlatására szeretnék felhívni a figyelmet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!