Hirdetés

Lüktető Pulzus

Lassan véget ér az alkotási folyamat a Pulzus képzőművészeti táborban, és már a csütörtöki zárókiállításra készülnek a művészek. Egymás munkájának megismerése, a szabad, autonóm, de mégis közös alkotás inspiráló lehetősége az, amit a résztvevők kapnak, cserébe egy-egy mű mindig helyben marad.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lüktető Pulzus
Fotó: Hodgyai István

A Haáz Rezső Múzeum tizenharmadik alkalommal rendezte meg a tíznapos Pulzus nevű alkotótábort, a megszokott helyszínen, Székelyudvarhely egykori neves rajztanárának, Spanyár Pálnak a házában, amely ma a kulturális intézmény tulajdona. A nemzetközi kortárs képzőművészeti alkotótábor művészeti vezetője és kurátora ezúttal is Berze Imre szobrászművész, muzeológus, akinek a meghívására idén Fülöp József csíkszeredai képzőművész, Candy Kwon fotóművész a dél-koreai Jeonju-ból, Kiss Noémi képzőművész és Kiss László festőművész (Oberwaltersdorf, Ausztria), Lőrinczi Inez székelyudvarhelyi származású, Nagyváradon élő fotográfus, Pokorny Attila Budapesten élő, marosvásárhelyi szobrászművész, Siklódi Fruzsina képzőművész Szovátáról, Simon Béla képzőművész Székelyudvarhelyről, Soltis Miklós szabadkai születésű, Budapesten élő képzőművész, Torkos Márk Erik zilahi születésű, Nagyváradon élő vizuális művész, valamint Poung Young Kwak médiaművész ugyancsak a dél-koreai Jeonju-ból.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Pulzus célja változatlan: évről évre betekintést kíván nyújtani a legújabb, kortárs alkotói folyamatokba, lehetőséget teremteni az alkotók tapasztalatcseréjére, ugyanakkor gazdagodik a Haáz Rezső Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteménye azáltal, hogy a művészek egy-egy munkájukat itt hagyják – mondta Berze Imre. Változatlan a napirend is: napközben kötetlen alkotás zajlik, esténként pedig szakmai előadások, illetve a résztvevők bemutatják saját munkásságukat. Kimondott tematikája nincs a tábornak, de azt a szervezők jó néven veszik, ha az alkotók „bevisznek” valami lokálisat is az itt készülő művekbe.

Lüktető Pulzus
Alkotás szabadon, szabadban. Zárókiállításra készülnek


A Pulzus múlt hétfőn rajtolt, csütörtökön pedig táborzáró kiállításon mutatják be az alkotótáborban készült munkákat. A Képtárban 18 órakor nyílik meg a tárlat, amelyet szeptember végéig lehet majd megtekinteni.
Berze Imre hangsúlyozta, közel másfél évtized után már jegyzik művészkörökben a Pulzust, az alkotók portfóliójukban is megemlítik a művésztáborban való részvételt. Ötévente adnak ki katalógust a Pulzuson született alkotásokból, közben pedig egyre nagyobb kihívást jelent a gyarapodó képzőművészeti gyűjtemény kezelése – jegyezte meg Berze. A hosszú távú folytatáshoz egy megfelelő szervezőcsapatra is szükség lenne, mert évről évre egy elég szűk kör hozza tető alá az alkotótábort, amely így eléggé megterhelő. Ráadásul a Spanyár-ház is felújításra szorul, azaz növelni kéne az épület komfortfokozatát – tette még hozzá a tábor kurátora. 
A Pulzus a Haáz Rezső Múzeum és a Haáz Rezső Alapítvány szervezésében zajlik, szakmai partnere a Gyergyó­szárhegyi Kul­turális és Művészeti Központ, támogatja több helyi ma­gánvállalkozó, továbbá a Com­munitas Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alapprogram.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!