Hirdetés

Új ruhában ropták a táncot

Hétvégén tartották ha­gyományos szüreti mulatságukat a szé­kelyderzsi János Zsigmond Általános Iskola diákjai az óvodásoktól a nyolcadik osztályosokig.

Hadnagy Éva
Új ruhában ropták a táncot
Fotó: Hadnagy Éva

Az ünnepi felvonulást követően a helyi kultúrotthonban mutatták be szüreti táncai­kat, többen új székely ruhát ölthettek magukra, ugyanis az iskola, illetve a Ramocsavirág Egyesület sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsának kiírásán, és közel tízezer lejes támogatást nyertek el, amelyet székely ruhák készítésére fordították. Dénes Attila, a János Zsigmond Általános Iskola igazgatója elmondta, azért döntöttek a pályázat mellett, mert minden évben gondot okozott a székely ruhák beszerzése a diákoknak. Tavaly a helyi önkormányzat támogatásával három lány és három fiú székely ruhák sikerült beszerezniük, idén pedig további hét lány- és hat fiúviselettel gazdagíthatták gyűjteményüket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A ruhák különböző méretűek, hogy minden korosztály számára legyen elérhető egy-egy darab, a hagyományos székelyderzsi minták alapján készültek, amely a mellény zsinórozásában és a szoknyák bársonyszegélyén tükröződik vissza, a gyermekek pedig nagy örömmel öltötték magukra és mutatták be ezeket a viseleteket

– fogalmazott az igazgató. Mint mondta, céljuk, hogy a székely ruhákat minél többször viseljék a gyermekek, minden olyan alkalomra felöltsék, amely megköveteli az ünnepi megjelenést. Az iskolának egyébként van egy népi zenekara is, amelynek tagjai fellépéseik alkalmával is ezeket a ruhákat viselik majd. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!