Hirdetés

Kecseti táncok és nyikómenti népdalok a középpontban

Több mint 120 résztvevővel zajlott a negyedik felnőtt néptánccsoportok találkozója Máréfalván. Az ismerkedés és kapcsolatépítés mellett tánc- és népzenetudásukat is bővíthették a résztvevők.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kecseti táncok és nyikómenti népdalok a középpontban
Pörgő szoknyák, dobogó csizmák. Kecseti táncok Fotó: Hadnagy Éva

Népzenétől volt hangos szombaton a máréfalvi kultúrotthon környéke, ahol felnőtt néptánccsoportok találkozója zajlott. A Nem úgy van most, mint volt régen elnevezésű rendezvényt ezúttal negyedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, partnerségben a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal és a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesülettel. András Loránd programfelelős, házigazda elmondta, Erdély-szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a harminc év fölöttiek körében a néptánctanulás, egyre több tánccsoport jön létre. Ezek a tánccsoportok általában nem a színpadra készülnek, hanem azt a fajta táncházas szellemiséget viszik tovább, amit valamikor a hatvanas években a táncházmozgalom megálmodói is elképzeltek. Ezek a csoportok nem feltétlen ismerik egymást, és ez szolgáltatta a felnőtt néptánccsoportok találkozójának ötletét.

A rendezvény egy szakmai konferenciával és műhelymunkával egybekötött találkozó, amelynek alapvető célja a felnőtt néptánccsoportok közötti kapcsolat erősítése és szakmai ismereteinek bővítése

– mondta András Loránd, a házigazda Rozetta Ifjúsági Egyesület vezetője. Az egész napos program során szakmai előadásokra, adatközlőkkel való panelbeszélgetésekre, néptánc- és népdaloktatásra is sor került.

Hadnagy Éva

– Igyekszünk mindig abból a térségből kiválasztani az oktatásra kerülő táncanyagot, ahol épp a rendezvény zajlik. Ezúttal a kecseti táncok kerültek napirendre, ami kuriózumnak számít a táncházas berkekben – részletezte. Idén többnyire Udvarhelyszékről érkeztek tánccsoportok a rendezvényre, de gyergyói és csíkszéki csapatokat is meghívtak. A szervezők igyekeznek az eseményt Hargita megyeivé kiterjeszteni, nagy álmuk pedig, hogy a jövőben akár Erdély-szintű találkozóvá növeljék.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!