Hirdetés

Kártérítés csak biztosítással

Jelentős károkat okozott a múlt héten tomboló vihar Bögöz községben, ahol a gazdák kérésére tegnap kezdte el felmérni a mezőgazdasági területeken észlelt károkat a megyei bizottság. Mint megtudtuk, bár a gazdák kártérítésére nincs lehetőség, a két hektár feletti, adóköteles területekre jogukban áll adócsökkentést kérvényezni.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kártérítés csak biztosítással
Fotó: Hodgyai István

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt hétfőn Udvarhelyszéken pusztító vihar hatalmas károkat okozott a székely anyavárosban és a környező településeken, nem kímélve sem az épületeket, sem a mezőgazdasági területeket. Termények tekintetében Bögöz községet érték a legnagyobb károk: a vihar másnapján Bögöz és Décsfalva között szinte teljesen megsemmisült burgonya- és kukoricavetéseket lehetett látni, de más községbeli településeket is súlyosan érintett, Agyagfalván és Bétában is pusztított a jégeső.
Lapunk megkeresésére Ülkei Zoltán polgármester elmondta, a gazdák kérésének eleget téve kárfelmérést kérvényeztek, amit tegnap kezdett el a katasztrófavédelem és a mezőgazdasági igazgatóság munkatársaiból álló bizottság.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Hatalmas károk érték a gazdákat, van, ahol csak a vetések felét‑háromnegyedét, de van, ahol a teljes vetést szétverte a jég. A gazdák kérésére nagyjából 330 hektár teljesen vagy részlegesen károsult területet jelentettünk be, ezeket fogja felmérni és ellenőrizni a bizottság

– közölte Ülkei, megjegyezve, hogy a bizottság a károsultaknak igazolást fog adni, melyet a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökséghez (APIA) kell letenniük, hogy a támogatásuk megmaradjon. A polgármester hozzátette, értesülései szerint nincs lehetőség a gazdák kárpótlására. 
Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője megerősítette, hogy viharkárok esetén nincs lehetőség a gazdák kártérítésére. Mint elmondta, ebben az esetben a katasztrófavédelem kárfelmérése nem mezőgazdasági, hanem sürgősségi szempontból történik a gazdák kérésére.

Kártérítés csak biztosítással
Növénycsonkok, csupasz kórók a vihar után. A kárral maradnak 

– Magánszemélyek esetében van lehetőség adócsökkentés kérvényezésére, amit hasonló esetekre a pénzügyi törvény 106‑os paragrafusa ír elő

– mondta Romfeld, kifejtve, hogy ehhez a gazdának egy kérést kell letennie az önkormányzathoz, melyet a mezőgazdasági majd a pénzügyi igazgatósághoz kell továbbítani. Romfeld hangsúlyozta: adócsökkentés csak adózandó területre igényelhető, és akkor is csak abban az esetben, ha a károk meghaladják a harminc százalékot. Az igazgatóság vezetője ugyanakkor minden termelőnek és területtulajdonosnak azt javasolja, hogy kössenek biztosítást területeikre, hiszen hasonló károk esetén igencsak hasznos döntésnek bizonyul. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!