Hirdetés

Jubileumot ünnepelnek

Fennállásának 155. évfordulóját ünnepli szombaton a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa. A jubileum alkalmából a kórus történetét bemutató kiállítással és több mint kétórás hangversennyel készülnek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jubileumot ünnepelnek
Ünnepségre készülnek. Generációkat átölelő dalegylet Fotó: Hadnagy Éva

Hivatalosan 1868 áprilisában jegyzeték be a Székely Dalegyletet, a dalárda tagjainak többsége hosszú ideig az iparosok köréből került ki, de az évek múlásával a város férfi értelmisége is csatlakozott a kórushoz – kezd bele a több mint másfél évszázados dalárda történetének ismertetésébe Varga István, a kórus tiszteletbeli elnöke, aki közel 50 éve részese a dalegyletnek.
Mint mondta, tízévenként vagy még ritkábban ültek csak születésnapot korábban, a 140 éves évfordulót követően azonban úgy döntöttek, ötévente szervezik meg az eseményt.
– A kórus tagjai között sok az idős ember, és ki tudja, vagy leszünk még a 160-as évfordulón, vagy nem, éppen ezért nagy dolog ez most számunkra – hangsúlyozta.
Indulásakor a férfikórusok voltak a dominánsok, mára azonban egyfajta bástyaként, végvárként lehet tekinteni a Székely Dalegyletre, hiszen egyre kevesebb a férfikórus, és állandó küzdelem az utánpótláshiány.
– A vegyes kórusokban is sokkal kevesebb a férfi, de kimondottan férfikórus már alig akad. Nagyon jó lenne, ha a fiatal férfiak is kedvet kapnának az énekléshez, de sajnos a kilátások elég szomorúak. Vannak próbálkozásaink új tagok toborzására, de az aktív tagjaink jó része nyugdíj előtt álló vagy már nyugdíjas. Az indulás éveiben még 100 fős tagságot is számlált a kórus, mára azonban 32 taggal rendelkezik – jegyezte meg.
Albert Mátyás, a Székely Dalegylet jelenlegi elnöke tíz éve tölti be ezt a tisztséget. Elmondta, bár több mint száz évig heti két alkalommal találkoztak tagjaik, jelenleg már csak heti egy alkalommal vannak próbáik, ez intenzív kétórás éneklést jelent. Évi 10-15 fellépésük van, jelen vannak a városi rendezvényeken, a nemzeti ünnepeken, de igyekeznek a szórványvidékeken is fellépni, akár határon belül, akár az anyaországban, de a Magyarországtól leszakított területeken is.
– Nagyon fontosak számunkra az ilyen fellépések, hiszen nemcsak erőt adunk, hanem erőt is kapunk egymástól, a szórvány épp ezért szívügyünk – emelte ki Albert Mátyás.
Hozzátette, bár szívből, önzetlenül teszik a dolgukat, kérdőjelek sokasága árnyékolja  be a jövőt. Nemcsak az utánpótlás hiánya miatt aggódnak, hanem a támogatások, pályázati források hiánya miatt is.
– Úgy vélem, a mindenkori vezetők kicsit jobban rá kellene erre érezzenek, át kellene érezzék az ilyen események súlyát. Hiszen szépek a rendezvények, de ha a tagsági díj mellett még saját zsebből kell kifizetni egy-egy kiszállást, az bizony egy idő után megterhelő tud lenni a tagoknak, és egyáltalán nem teszi vonzóvá a kórustagságot sem – mondta. 
Az elmúlt ötven évben egyéb­ként négy karmestere volt a férfikarnak, jelenleg Bartalis Izabella vezényli a dalegyletet.
A jubileumi ünnepséget ma fotókiállítás nyitja a Művelődési Ház oszlopos termében, a kórus 155 éves történetét tekinthetik meg az érdeklődők. A szombati műsor délután 6 órától kezdődik a Művelődési Ház nagytermében. A születésnapot ünneplők kezdik a műsort, de meghívottaik is lesznek, többek között a törökbálinti Lendvai Károly Férfikórus, akikkel több mint 30 éves kapcsolat fűzi össze, és a győri Pedagóguskórus is színpadra lép, de közös éneklésre is sor kerül az est folyamán.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!