Hirdetés

Jelentősen csökkent a Nagy‑Küküllő vízszintje

Meglepő mértékű vízho­zam­csökkenést észleltek vasárnap a Nagy‑Küküllő szé­kely­udvarhelyi szakaszán. A vízszint apadásának oka összetett: az aszály, a ze­te­la­ki víztározónál működő áramtermelő tevékenysége és a város növekvő vízszükséglete is szerepet játszik.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Jelentősen csökkent a Nagy‑Küküllő vízszintje
Alacsony a Nagy‑Küküllő vízállása. Aszály Fotó: Pál Emil

Meglepő vízszintcsökkenést észleltek vasárnap a Nagy‑Küküllő székelyudvarhelyi szakaszán a horgászok. 
– Ahol eddig lábszárközépig ért a víz, most már a horgászok lábfejét sem lepi el – jelezték.
Tegnap bár emelkedni látszott a vízállás, nem állt vissza a várt hozam, ennek okait már aznap vizsgálni kezdték a hatóságok. A Maros Vízügyi Hatóság munkatársa megkeresésünkre elmondta: ellenőrizték a víztározó turbináit működtető céget, és mint kiderült, három kisebb leállást észleltek vasárnap hajnalban, ami tizenhét percig tartott, így számottevő vízhozamkiesést nem okozhatott. A vízügy munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezek ellenére aszályos időszakban több vizet engednek ki a tározóból, mint a beérkező mennyiség, ami a legutóbbi mérés szerint 5 cm vízszintcsökkenést okozott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Gothárd Ferenc Alpár, a Nagy‑Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület halőre tegnap látogatott a víztározóhoz ellenőrizni a halállományt és a kiáramló víz mennyiségét. Mint mondta, ottléte alatt nem változott a tározóból kiáramló víz mennyisége, az észlelt hozamkiesés sem gyakorolhatott egyedül ekkora hatást a folyóra. A halőr arra is felhívta a figyelmet, hogy a tározóból kiengedett víz jó hatással van a halállományra.
– A hideg víz sokkal több oldott oxigént tartalmaz, és ebben a közegben a halak oxigénigénye is kevesebb. A víztározó tetején most 24‑26 Celsius-fokos a víz, ha abból engednének ki, csak tovább melegedne, míg eljutna Udvarhelyre, a meleg víz pedig akár tömeges halpusztulásokhoz is vezethetne – hívta fel a figyelmet, megjegyezve, már megfigyelhető, hogy a hegyvidéki folyóvizekben élő halfajok fennebb vándoroltak a folyón. 

Jelentősen csökkent a Nagy‑Küküllő vízszintje
A halőr a vízhozamkiesés kapcsán elmondta: szerencsére nem nappal következett be, ellenkező esetben számottevő folyóvízi élőlény pusztult volna el. Szerinte a helyzetet az is súlyosbítja, hogy más, a Nagy‑Küküllőbe ömlő hegyi patak vize jelentősen felmelegedett, a hozamuk csökkent.
A folyó vízszintjének csökkenését a regionális vízszolgáltató által kiszivattyúzott víz is befolyásolhatja, mivel bár a folyó vízhozama csökkent, a szolgáltató által megvásárolt és megtisztított víz mennyisége nem. Kérdésünkre a Harvíz Rt. szóvivője, Lányi Kinga közölte: a kánikula ideje alatt óránként 540–560 köbméter vizet vásárolnak a vízügyi hatóságtól – ezt a Nagy‑Küküllő székelyudvarhelyi szakaszán szivattyúzzák ki –, ám nyári időszak során ez az érték óránként 580 köbméterre is emelkedhet. A szóvivő szerint az aszályos időszak nem befolyásolja a vásárolt vízmennyiséget, így az a folyó hozamcsökkenésekor is állandó.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!