Szárazság: különösen a szántóföldi növények sínylik meg az aszályt

Az idei mezőgazdasági év az egyik legszárazabb lehet, és különösen a szántóföldi növények sínylik meg az aszályt, mivel az ország nagy részén jelenleg szélsőséges talajszárazság tapasztalható – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Szárazság: különösen a szántóföldi növények sínylik meg az aszályt
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Elena Mateescu elmondta, hogy a leginkább érintett, szélsőségesen vízhiányos területek: Olténia, Munténia, Dobrudzsa, Moldva keleti és a Bánság nyugati része, illetve Körösvidék. Hozzátette, hogy főként a kukorica és a napraforgó sínyli meg az aszályt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A szakember szerint a 2023. szeptember 1-jétől 2024. augusztus 31-ig tartó jelenlegi mezőgazdasági év eddigi 11 hónapjából hét hónap csapadékhiányos volt. „Ez lesz tehát az egyik legszárazabb mezőgazdasági év” – jelentette ki.

Elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei gyakran adnak ki agrometeorológiai előrejelzéseket, de elemzik a hőstressz mezőgazdaságra jellemző intenzitását is. Emlékeztetett arra, hogy

ha a hőmérséklet 32 Celsius-fok fölé emelkedik, akkor a növényeket hőstressz éri, és perzselődnek.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a július 27. és augusztus 2. közötti héten szinte az egész országban a megszokottnál melegebb lesz az idő. A mezőgazdasági területeken a nappali csúcshőmérséklet 23 és 38 fok között alakul, éjszaka 10 és 24 fok közötti hőmérsékletek várhatók. Zivatarok, felhőszakadások is várhatók, és elszórtan jégeső is lehetséges.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!