Hirdetés

Aszály és vízhiány fenyeget

Aszály idején több udvarhelyszéki községben is gon­dot okoz a vízhiány. Egy­előre nincs konkrét prob­léma, de a szolgáltatók máris takarékosságra in­tik a lakosságot.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Aszály és vízhiány fenyeget
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Közleményben értesítette tegnap délelőtt Homoród­szent­már­ton, Recsenyéd, Ho­mo­ród­szentpál és Korond vízfogyasztóit a Harvíz Rt., hogy a kánikula és az aszályos időjárás könnyen vízhiányt okozhat a településeken. Hangsúlyozták, hogy tudatos vízfogyasztással egy háztartás több mint száz liter vizet is spórolhat naponta. Ezért azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a zuhanyzási időt, a locsolást eső- vagy patakvízből oldják meg, javítsák meg a csöpögő csapokat, mosogatáskor és fogmosáskor is takarékoskodjanak. A Hargita Népe megkeresésére a vízszolgáltató közölte: bár a víztartalékokban jelentős csökkenés figyelhető meg, egyelőre sehol nem küzdenek vízhiánnyal.

Folyóból szűrt víz

Jakab Attila, Homoród­szent­márton község polgármestere megerősítette, hogy egyelőre nincsenek vízellátási problémái a községnek, de nyaranta a kisebb településeken – ahol még a Kisvíz‑programból épült ki a vízhálózat – szoktak gondok adódni.

– Homoródszentmárton, Re­csenyéd és Homoród­szent­pál lakosait egy nagyobb há­lózatrendszer látja el ivóvízzel, ez tartozik a Harvíz ügykezelésébe. A rendszert egyrészt a Leányerdő felől, másrészt a Bágy felől összegyűjtött források vize táplálja, ezt ki fogja egészíteni még a Nagy‑Homoród folyóból átszűrt vízmennyiség, utóbbi szűrőberendezésének kivitelezése folyamatban van

– fejti ki a polgármester. Jakab szerint a kisebb falvakban – mint Kénos és Lókod – főként a hétvégéken szokott gondot okozni a mértéktelen vízfogyasztás, mivel sokan akkor mennek ki telkeikre, hétvégi házaikba a városból.

Évente visszatérő gondok

Felsőboldogfalva község több településén is még olyan, a Kisvíz‑programból kiépített, majd továbbfejlesztett rendszer látja el ivóvízzel a lakosságot, amelyek nem tartoznak a regionális vízszolgáltató ügykezelésébe. Zsombori Levente polgármester szerint ezekben a falvakban minden nyáron problémát okoz az aszályos időjárás miatti vízhiány: Árvátfalva községben, bár tisztázódni látszik az új vezetékrendszer kiépítése és a városi hálózatra való csatlakozás, még fennáll a vízhiány, Székelylengyelfalván, bár több forrást is a rendszerbe csatoltak az utóbbi években, szárazság idején szakaszosan látják el a falu lakosságát vízzel.

– Idén egyelőre csak Far­cádból hallottam, hogy a víztartalékok csökkentek, de korai még bármit mondani a nyár első hónapjában

– közölte Zsombori, megjegyezve, hogy esténként nemhogy a túllocsolás, de az alapvető szükségletek kielégítéséhez sincs elég víz, ami mind a lakosságnak, mind az önkormányzatnak nagy nehézséget okoz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!