Járdát építenek a templom köré

Az épület tatarozása után a területet rendezik a szé­kely­szentmihályi unitárius templomkertben. Járdát építenek ki a könnyebb megközelíthetőség érdekében, de díszfákkal és sövénnyel is szépítenék a monumentális templom környezetét.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Járdát építenek a templom köré
Leszámolnak a sárral. Járdát építenek Fotó: Hadnagy Éva

Másfél hónappal ezelőtt kezdték és jelenleg is folyik a munka a székelyszentmihályi unitárius templomkertben. A monumentális épület külső tatarozását néhány éve fejezték be, ezúttal pedig a templom környezetét rendezik. A térkővel kirakott parkolótól kezdődően a templom körül, egészen a bejáratig járdát építenek, hogy a hívek időjárási körülményektől függetlenül kényelmesen meg tudják megközelíteni a templomot. Tófalvi Tamás unitárius lelkész elmondta, csak a pázsiton lehet eljutni a bejárathoz, amely esős időben vagy hóban némi bosszúságot okozott, éppen ezért az egyházközség tagjainak és a presbitériumnak a határozott igénye volt a járda kialakítása.

– Most szép és rendezett lesz a környezet. A bejárattal szembeni kis teret is kőburkolattal borítjuk, így többé nem sáros lábbal lépünk majd a templomba

– számolt be a lelkipásztor.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Járdát építenek a templom köré
2018-ban építették a jelenlegi parkolót és állítottak díszkaput az egyház 450 éves fennállása alkalmából, majd az épület külső tatarozása zajlott, a jövőben pedig élősövénnyel igyekeznek elválasztani a templomkertet a mezőgazdasági területektől, és díszfákat is ültetnének. A székelyszentmihályi unitárius templom ugyanis nem a település főterén áll, hanem a falu szélén. Három falu közössége együtt építette, ugyanis hajdanán a kobátfalvi és a bencédi gyülekezet is a székelyszentmihályihoz tar­tozott leányegyházközségként. Úgy választották ki a templom helyét, hogy a két szomszédos településről érkező hívek ugyanakkora távolságot kelljen megtegyenek. Mivel három falunak épült, ez magyarázza a gigantikus méretét, amellyel a Magyar Unitárius Egyház öt legnagyobb templomának egyikeként tart­ják számon. A kobátfalvi és bencédi egyházközségek ön­állósodását követően csak a székelyszent­mihályiak hasz­nálják az épületet, az egyházközség jelenleg négyszáz lelket számlál. A területrendezési munkát saját költségvetésből finanszírozzák, a beruházás értéke megközelíti a 150 ezer lejt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!