Hirdetés

Ismertették a Digitális Székelyföld Konferencia idei programját

Az elmúlt években megjelentek a nagy nyelvi modellek, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, amelyek által a szoftverek és informatikai rendszerek önállóan is képesek tanulni. A legnagyobb kérdés, hogy miként tudják ezeket a vállalkozások, civil szervezetek hasznosítani, alkalmazni – emelte ki Derzsi László, a Digitális Székelyföld Konferencia szervezője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Pál Emil
Ismertették a Digitális Székelyföld Konferencia idei programját
Agrár- és kórházi digitalizációról is fognak előadást tartani. Nemcsak IT-szakembereket várnak Fotó: Pál Emil

Kilencedik alkalommal szervezik meg a Digitális Székelyföld Konferenciát október 27–28-án, az eseménynek második alkalommal ad otthont Székelyudvarhely. Az IT-szektor és a digitális rendszerek fejlődéséről szóló konferencia programját tegnap sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

A konferencia témája idén a Hatékonyság 2.0, amit a sajtótájékoztatón egy új szintet lépett fogalomként határoztak meg.

– Az elmúlt években megjelentek a nagy nyelvi modellek, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, amelyek által a szoftverek és informatikai rendszerek önállóan is képesek tanulni. A legnagyobb kérdés, hogy miként tudják ezeket a vállalkozások, civil szervezetek hasznosítani, alkalmazni – vetette fel a fogalmat értelmezve Derzsi László a rendezvény egyik szervezője. Mint mondta, az előző évekhez hasonlóan délelőtt plenáris előadások, délután pedig kerekasztal‑beszélgetések és műhelymunkák lesznek, sok hasznos programponttal. 

Simó Károly, az IT Plus Cluster elnöke megjegyezte, másodjára lesz Székelyudvarhely a kilencedik alkalommal megszervezett rendezvény házigazdája, amit többek közt azzal magyarázott, hogy környékünkön a leglátványosabb növekedést a székely anyaváros IT-szektorban tevékenykedő vállalatai érték el. Hozzáfűzte, a konferencia idén visszatér a gyökerekhez, és a tavalyi rendezvénnyel ellentétben inkább az ipari alkalmazások kerülnek fókuszba.

– A konferencián meg figyeljük, hogy az exponenciális fejlődés hogyan határozza meg a mindennapjainkat, és hogyan tudjuk azt hasznosan alkalmazni a mindennapi életben, hatékonyabbá téve üzleti, ipari folyamatainkat – közölte Simó Károly megjegyezve, hogy a program során öt ország több mint ötven előadója értekezik.

A klaszter elnöke azt is elmondta, hogy az előadások négy párhuzamos szekcióban zajlanak, idén interaktív tematikus workshopokkal is készültek a konferenciára érkezőknek.

Mint elhangzott, a konferencia első napján a kiberbiztonságról, önkormányzati digitalizációról és orvosi‑informatikai alkalmazásokról tartanak előadásokat, ráadásul tematikus kiállítást is létrehoznak, ami a rendezvény teljes ideje alatt látogatható lesz. A második napon hasonló vonalon tartanak plenáris előadásokat a meghívottak, mindezt a robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazásáról. A szombati napon az agrár- és oktatási digitalizációról tartanak panelbeszélgetéseket elsősorban az IT‑oktatás felsőoktatásbeli kérdéseit érintve.

– Bár a konferencia első számú meghívottjai az IT-szakemberek, a rendezvény nyitott, ezért a helyi vállalkozókat, a gazdasági élet képviselőit és az egészségügyben dolgozókat is szeretettel várjuk. Az IT-szakembereknek külön programsorozatot biztosítunk, amely az aktuális technológiai trendekről, szoftverfejlesztési módszerekről szóló előadásokat is tartalmaz – foglalta össze Simó Károly.

A Harghita Business Center igazgatója, Szakács‑Paál István intézményük egyik programját emelte ki: egyetemi hallgatók számára fognak irodatúrát tartani. Mint elmondta, korábban is szerveztek már startupszafarikat vállalkozóknak, most öt helyi sikeres vállalkozás irodáit keresik fel. Szakácsi-Paál hozzáfűzte, hogy a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is felkérték őt az egyik szekció vezetésére, a leginnovatívabb pénzügyi technológiáról, a Findtechről tart majd előadást. 

A kétnapos rendezvény helyszínéül a Septimia Resort szolgál, az érdeklődők online regisztrációval jelezhetik részvételi szándékukat a konferencia hivatalos oldalán.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!