Hirdetés

Halakat hoztak, medencék is lesznek

Száz kiló pontyot telepítettek kedden a Szejke-patak mentén kialakított rehabilitáló tórendszerbe az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA) tagjai, de a mai nap során egy speciális, villanyoszlopra erősíthető kosarat is kaptak, melyek a gólyák fészkelését könnyítik meg. Mint kiderült, az egyesület két gyógymedence kiépítését is tervezi, melyeknek már megtalálták a megfelelő helyet.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Halakat hoztak, medencék is lesznek
Víztisztító funkciót is ellátnak a most betelepített pontyok Fotó: Pál Emil

Kedden délelőtt öröm az ürömben helyzetbe került az UTCA Egyesület, ugyanis a sokak által ismert gólyamadarat – Pillét –, akit az egyesület önerőből nevelt fel és vadított vissza, befogta a megyei állategészségügyi igazgatóság. Ugyanakkor a mai nap soránszáz kiló ponttyal gazdagodott a mesterségesen kialakított rehabilitáló központ, amire mint kiderült, azért volt szükség, hogy a víz tisztítását természetes úton tudják fenntartani. A rezervátum építéséről és a gyógymedencék kialakításáról a helyszínen beszéltünk Magyari Lajossal, az egyesület elnökével. Az UTCA Egyesület által felnevelt gólya felnevelésének és befogásának történetéről egy következő cikkünkben fogunk beszámolni.

UTCA
Kedden reggel érkezett meg a gólyák fészeképítését elősegítő speciális kosár

Forrásokra, de szemétre is bukkantak

Szejkefürdőre érkezve már az országútról látható, hogy nagy földmunkálatok zajlottak a helyszínen, amiről Magyari Lajos, az UTCA elnöke részletesen be is számolt. Mint elmondta, a patakmeder helyreállítása érdekében mindennap dolgozniuk kell, a legutóbbi munkálatok során két teherautónyi szemetet, vízelvezető és szennyvízcsövet, valamint gumiabroncsokat szedtek ki. 

– Nem tudtuk elképzelni, hogy a patakmeder kitakarítását követően honnan áradhat a még mindig érezhető kellemetlen szag, aztán ahogy a meder mentén kezdtünk folyásirányban haladni, több tonna szemét bukkant elő – vázolta az elnök megmutatva egy olyan csővezetéket, amelyből még mindig csordogál a kellemetlen szagot árasztó folyadék.

Pál Emil

Magyari ugyanakkor megjegyezte, az ásások során további négy forrásra bukkantak, mely fokozatosan feltölti a legutóbb kialakított tómedret, és a patak mentén a tőzeglápot is táplálni fogja.

– A tőzeglápon megfigyelhető, hogy bár jelentős mennyiségű vizet vont el a patakmederből, hogy megszívja magát, az alsó szakaszán kezdi kiengedni magából, így biztosított a folyamatos vízáramlás a lápban – osztotta meg megfigyelését.  – Tudni kell a lápról, hogy olyan, mint a szivacs, ahogy megszívta magát elegendő mennyiségű vízzel, kiereszti magából a fölösleget, ez a mi esetünkben a patakmederben pont megfelelő helyre kerül.

Beszélgetésünket megszakította, hogy megérkeztek a pontyok, de telepítésüket követően, amelyben a Mini Erdély Park munkatársai is segédkeztek, a tervezett gyógyfürdőről is beszámolt Magyari.

Pál Emil

Hogy kevesebbet kelljen orvosokra költeni…

Már boldogan lubickoltak a termetes pontyok a rehabilitáló tóban, amikor a „szejkefürdői folyékony arany” sorsa is szóba került. Akik részletesebben követik a szejkefürdői fejleményeket, tudhatják, hogy számos probléma övezi az egykori fürdőtelep sorsát, ami mára enyészetnek indult. Mint kiderült, annak érdekében, hogy amíg a teljes fürdőhelyiséget korszerűsíteni tudják, ne menjen kárba az értékes gyógyvíz, két fürdőmedence létrehozását tervezik a Szejke-patak Mini Erdély Park felőli oldalán.

– A helyi városháza, mi és a park ötletgazdája, az országos vízüggyel karöltve, szeretnénk két olyan medencét létesíteni, amely az idősek és az ízületi problémával küzdők számára egyaránt hasznos lesz,de ez egyelőre még tervezés alatt van. Mint azt az egyesület elnöke közölte, az Attila-forrás vizéből tervezik táplálni a kialakított medencéket, melyek mellé öltözőhelyiségeket és egy, a régi gát tetején átvezető gyalogoshidat is létesítenének.

Pál Emil
Gyalogoshíd is fog létesülni az egykori gát tetején




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!