Hirdetés

Érdemes megélni az időskor szépségeit 

Az idősek világnapja alkalmából köszöntötték Farkaslaka község szépkorú polgárait. A gyulafehérvári Caritas által szervezett és a helyi, valamint megyei önkormányzat által támogatott eseményen közel százan vettek részt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Érdemes megélni az időskor szépségeit 
Virággal, előadással köszöntötték az időseket Fotó: Hadnagy Éva

– Október elseje az idősek világnapja. Ez a nap lehetőséget nyújt, hogy megköszönjük az idős embereknek mindazt, amit a társadalomért tettek és tesznek nap mint nap – hangzott el az eseményen. A világnap alkalmából Farkaslaka község időseit is köszöntötték. Kedden délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött a rendezvény a római katolikus templomban. Közel száz résztvevő volt jelen, a helyiek mellett Székelyszentlélekről, Nyikómalomfalváról, Bogárfalváról is érkeztek szépkorúak. Ft. Oláh Dénes plébános a vértanúság fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, el kell fogadni a Jóisten kezéből hittel azt, amit ad.

Hadnagy Éva
–  Vértanúnak lehet lenni idősként is, engedni azt például, hogy a fiatalok irányítsanak,

az elfogadás vagy a kiszolgáltatottság elviselése is egyfajta vértanúság.

Hálásak kell lennünk mindenért: hogy ránk nyitják az ajtót, hogy felkeresnek, ránk köszönnek, felköszöntenek, hogy mosolyognak. A sok apróság megszépíti az életünket, ezért pedig hálával tartozunk az Úristennek – fogalmazott ünnepi beszédében a plébános.

A szentmisét követően a résztvevők átvonultak a Tamási Áron Művelődési Házba, ahol a Caritas munkatársai várták őket. Sándor István, a gyulafehérvári Caritas szociális munkása elmondta, az idősek világnapja jelentős esemény számukra, amelyet mindenképp meg kell ünnepelni. Hozzátette, az ünnepséggel kettős küldetésük van, elsősorban céljuk, hogy az időseket felköszöntsék, megünnepeljék, hogy érezzék, mennyire fontosak, másodsorban pedig az a céljuk, hogy az adott településen élők is észrevegyék és felfigyeljenek saját időseikre.

– Mindig gyermekeket, fiatalokat is meghívunk az ünnepségekre, ezáltal pedig

célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a különböző korosztályokat

– ismertette.

A rendezvény keretében a résztvevők előadást hallgathattak Színezd újra címmel a Caritas munkatársainak előadásában, amellyel arra ösztönözték a résztvevőket, hogy merjék ruháik után életüket is újra színessé varázsolni.

Hadnagy Éva
 

– Arra próbáljuk biztatni az időseket, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, járjanak közösségbe,

mert minél színesebb lesz az életük, annál jobb a hozzáállásuk, a világhoz, családjaikhoz, az emberekhez és igyekszünk rávezetni őket, hogy az időskort milyen szépen is meg lehet élni, nem csak magányosan, elszigetelődve – fogalmazott Sándor István.

Szavalatok, dalok és köszöntések egyaránt elhangzottak a rendezvényen, de humorból sem volt hiány. A résztvevőket egy szál virággal köszöntötték a rendezvény végén. Az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepséget szeretetvendégség zárta. A farkaslaki mellett más települések időseit is köszöntik a gyulafehérvári Caritas munkatársai, összesen tizenhárom udvarhelyszéki településen ünneplik a világnap alkalmából a szépkorúakat.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!