Hirdetés

Egy (újabb) furcsa személyzeti ügy került elő a székelyudvarhelyi önkormányzat ülésén

A választások utáni átmeneti időszak első közgyűlése nem volt mentes az indulatoktól. A „városlakók érdeke” szófordulat talán az eddigieknél is többször hangzott el az önkormányzati testület csütörtöki ülésén, majd kölcsönösen populizmussal vádolták egymást a felek. Az ülésen a városvezetés ellen indított sokadik per(ek)ben kért ismét jóváhagyást ügyvédfogadásra Gálfi Árpád polgármester, amit ezúttal sem kapott meg.

Asztalos Ágnes
Egy (újabb) furcsa személyzeti ügy került elő a székelyudvarhelyi önkormányzat ülésén
Átmeneti időszak a székelyudvarhelyi önkormányzatnál. Archív Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala / Fb

A júniusi ülésen elfogadták a városgazdálkodási vállalat 2024-es költségvetését. Az Urbana Rt. gazdasági helyzete alaposan megváltozott, többek között a nyolc új elektromos autóbusz érkezésével, a tömegközlekedést támogató intelligens informatikai rendszer nemsokára megtörténő működésbe helyezésével, ezek karbantartási igényeivel stb. A bemutató szerint 64 ezer lejes profittal számol idénre a vállalat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A 2023. évi 296-os számú törvény rendelkezései alapján a hónap utolsó napja a végső határidő, ameddig a hivatal és a fenntartásába tartozó intézmények szerkezeti felépítését át kell alakítani (például megszűnnek az irodák és az irodavezetői pozíció). Dávid Endre RMDSZ-es képviselő szerint elvárható lett volna, ha ilyen fajsúlyos kérdésben, mint ami a hivatali apparátust érinti, a jelenlegi átmeneti állapotban az ősszel leköszönő városvezetés konzultált volna az újjal. A frakció elítéli az eljárást, ennek ellenére megszavazták a hivatal, a Tomcsa Sándor Színház, a városi könyvtár, valamint a helyi rendőrség új, módosított szerkezeti felépítését.

Egy (újabb) furcsa személyzeti ügyet is tárgyalt a közgyűlés: tavaly a polgármester rendelettel elbocsátotta a lakosság-nyilvántartó iroda vezetőjét (Nagy Zsigmond 2011 óta látja el a feladatot), ezt viszont a Hargita megyei kormányhivatal megtámadta, a rendeletet megsemmisítette, és elrendelte a tisztviselő visszavételét.

Mint ismert, nem ez az első ilyen eset Gálfi Árpád polgármestersége óta, korábban a beruházási osztály vezetőjével, Puskás Katalinnal hasonló dolog történt. Kiderült, Nagy is perelni készül az ügyben, a megyei törvényszéken két keresetet indított, az egyikben a tevékenységi kiértékelő (ennek alapján rúgta ki Gálfi), a másikban a menesztési rendelet megsemmisítését kéri, ez utóbbi kártérítési igényt is tartalmaz. A polgármester hiába hangsúlyozta megint, hogy ő csakis a város érdekét nézi, amikor jogi harcot folytat, a tanácsosok nem hagyták jóvá külső ügyvéd fogadását a peres eljáráshoz.

Elkészült a távfűtési közszolgáltatás közbeszerzésre bocsátásához szükséges feladatfüzet és szerződés mintája, ez az újabb lépés annak érdekében, hogy a lakosok továbbra is a város által kompenzált árat fizessék a meleg vízért és a fűtésért. A dokumentum szerint, akárcsak eddig, a hőenergia előállítási árának 41 százalékát „szubvencionálnák” a helyi költségvetésből. Az RMDSZ-frakció ennél nagyobb hozzájárulást kért, végül mégis az előterjesztett formában fogadták el a határozattervezetet, elsősorban az idő rövidsége miatt. A cél ugyanis az, hogy minél hamarabb, ha lehet, még a fűtésszezon indulása előtt bonyolítsák le a folyamatot.

Számos kataszteri, illetve területádadással kapcsolatos ügyet is megszavaztak, majd a köztisztasági és hulladékgazdálkodási vállalat kérésére a közgyűlés jóváhagyta a város takarításáért fizetendő díj kiegészítését az infláció értékével. Kiderült az is, hogy ettől a hónaptól már nem a Cekend-tetői hulladéklerakóhoz, hanem a gyergyóremetei létesítményhez szállítják a szemetet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!