Bölcsődét építenek Szentegyházán

Csak jövő évben kezdhetik el a szentegyházi bölcsőde építését, a beruházásra az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) nyert 10,1 millió lejt a város önkormányzata. A költségek jelentős mértékben meghaladják a kapott összeget, ezért kormánytámogatásért folyamodott a város.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bölcsődét építenek Szentegyházán
Negyven gyerek befogadására alkalmas épületL Fotó: Látványterv: Szentegyháza Polgármesteri Hivatala

Szeptemberben lesz két éve, hogy tizenkilenc bölcsőde felépítésére írt alá finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztérium, a beruházások anyagi költségeit az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozzák. Megyénkben csak Szentegyháza tartozik a kedvezményezett települések közé, de az elhúzódó és körülményes papírmunka miatt még nem tudták elkezdeni a munkát, ráadásul a kapott összeg sem bizonyult elegendőnek.

– Kormányzati forrásból hárommillió lejt kellett még kérnünk, hogy a munkálatokat fedezni tudjuk. Alapvető gond, hogy a finanszírozási szerződések megkötése után több mint másfél év telik el a kivitelezési szerződés megkötéséig, ez idő alatt a költségek egyre emelkednek

– vázolta a helyzetet Lőrincz Csaba, a város polgármestere.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mivel kisvárosról van szó, mind az időveszteség, mind az anyagi támogatás sokat változtathat a folyamatban levő beruházások helyzetén, hiszen már van olyan beruházásuk, ami jelentős többletköltséggel jár.

– A környéken Szentegyháza az egyetlen város, amely nem rendelkezik saját bölcsődével, pedig a lakosságnak megvan rá az igénye. Az a trend, hogy sok nagyszülő még dolgozik, vagy munkát vállal, az anyáknak pedig a gyereknevelési periódust követően vissza kell menniük a munkahelyükre, így a gyereknek más formában kell felügyeletet biztosítani

– ecsetelte a polgármester a bölcsőde szükségességét.
Az elöljáró szerint szep­temberben tervezik aláírni a kivitelezési szerződést a közbeszerzést megnyert bukaresti konzorciummal. A tervezési fázist két hónapra becsülik, s reményeik szerint ezt követően hozzáláthatnak a munkálatok elvégzéséhez.
A kis méretű bölcsőde négy csoport, azaz 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, játszó- és hálótermekkel, valamint saját mosókonyhával, konyhával, étkezdével és kültéri játszótérrel látják el.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!